HUMANITARNA AKCIJA ZA OBOLJELOG DJEČAKA Drenažni bi prsluk malom Danijelu produžio život

145
Danijel Rapčak (5) iz Korođa boluje od cistične fibroze. Prsluk nije na listi HZZO-a

Činjenica da 108.000 kuna nekome može produžiti život za desetak godina nikoga neće ostaviti ravnodušnim, napose kada je riječ o petogodišnjem djetetu. Osječanku Ružicu Ivanek potresla je tužna sudbina Danijela Rapčaka iz Korođa te je pokrenula humanitarnu akciju čiji je cilj nabava drenažnog prsluka za dječačića oboljelog od cistične fibroze. Ružica Ivanek s obitelji Rapčak nije rodbinski povezana, nije kućna prijateljica, no to nije umanjilo njezinu želju da im pomogne.

Danijelovu je majku Jasminu upoznala u osiguravajućoj kući gdje radi i nije dugo trebalo da u Uredu državne uprave Osječko-baranjske županije dobije sve potrebne dozvole za organizaciju humanitarne akcije koja će se provoditi sve do 26. kolovoza. Jasmina Rapčak kaže kako će doživotno biti zahvalna za ovu humanu gestu i nada se da će se tijekom dvomjesečne akcije prikupiti dovoljno novca za nabavu drenažnog prsluka.

– Moj je Danijel operiran tri puta u Kliničkom bolničkom centru Osijek, a potom je, na predijatričinu preporuku, dosipio kod prof. dr. sc. Doriana Drinkovića u KBC-u Rebro, kojem odlazi na kontrole. Ima doživotnu terapiju lijekovima, a na kontrole odlazi dva puta godišnje ako je stanje stabilno. Ništa ne smije jesti a da prethodno nije uzeo lijekove, jer mu gušterača na radi, a istodobno se, zbog olakšavanja disanja, mora inhalirati dva-tri puta na dan. Vodimo računa da se ne prehladi i da nema sekreta u plućima, a s pomoću drenažnog prsluka bilo bi mu mnogo lakše i mogao bi se kretati. Zabrinjava nas što je bez drenažnog prsluka preživljavanje kraće, a ono je kod ljudi s cističnom fibriozom već vrlo kratko, tek negdje 40 godina – ispričala nam je Jasmina, za čijeg je sina i u Korođu pokrenuta humanitarna akcija u istu svrhu.

Drenažni prsluk, naime, nije na listi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a nezaposlena Jasmina i njezin suprug Danijel nisu u financijskoj mogućnosti sami ga kupiti. Štoviše, Danijelov je otac, inače bivši domar u Osnovnoj školi u Korođu, bio prisiljen dati otkaz i otići u Njemačku kako bi financijski pomogao svoju obitelj.

– Što prije moj Danijel dobije drenažni prsluk, bit će mu lakše. Želim mu produžiti život na koji god je način moguće, a ovaj je prsluk rješenje – naglasila je Danijelova majka, za čijeg je sina u petak organizirana još jedna humanitarna akcija u Korođu.

Marija MIHELIĆ

Ružica Ivanek

pokretačica humanitarne akcije

SRCE ME BOLI, MORALA SAM REAGIRATI

 

Bivši radni kolega Ružice Ivanek prvi se zainteresirao za malog Danijela, no Ružica je odlučila promptno djelovati. U Uredu državne uprave ishodila je potrebnu dokumentaciju i 26. lipnja pokrenula akciju koja će trajati do 26. kolovoza.

– Ja sam i majka i baka, no moja su djeca zdrava. Kad gledam Danijela, srce me boli, i to je bio razlog zašto sam pokrenula akciju. Inače, sve sam riješila u samo nekoliko dana, potrebna je samo dobra volja – ispričala je Ivanek, na čiji žiroračun, kako to nalažu zakonski propisi, svatko tko želi može uplatiti novac za nabavu drenažnog prsluka za Danijela.

I VI MOŽETE POMOĆI

Ako želite pomoći petogodišnjem Danijelu Rapčaku, možete to učiniti uplatom na broj računa Ružice Ivanek – HR9724840083117755725 (Reiffeisen banka).

PODIJELI