Blindirani Božić u Egiptu

70

Kamioni ispred crkvi i vojnici koji razvrstavaju vjernike – tako kršćanska zajednica u Egiptu slavi Božić, u toj zemlji u kojoj se uvijek sve dijelilo s muslimanskom većinom, jer prije pojave terorizma – koji s religijom nema nikakve veze – slavlja su uvijek bila za sve Egipćane.

Nekadašnji koptski katolički biskup Gize, msgr. Antonios Aziz Mina, istaknuo je u razgovoru za našu radijsku postaju koliko egipatski kršćani vole svoju zemlju, kao i njihovu volju da se u prigodi Božića spomenu svojih mučenika iz mržnje prema vjeri, uz sjeme nade koje im je u srce stavio papa Franjo, posjetivši ih u travnju, kada je – kako je rekao biskup Mina – „jednostavan među jednostavnima“ došao kao „čovjek mira“.

Istaknuvši, među ostalim, nužno potrebnu stabilizaciju zemlje i mira u zemlji, ali i u čitavom svijetu, biskup je kazao da se svi žele vratiti u nekadašnji mir, nekadašnju stabilnost, ali za to treba pronaći rješenje. Čini mi se da zapravo nema istinske volje za suzbijanjem terorizma, jer – kako je rekao – mi se borimo protiv terorista, a to znači ići u rat protiv njih, ali time se nikada neće suzbiti terorizam.

Boriti se protiv terorizma znači suzbijati ideje, suzbijati samu pojavu, znači boriti se protiv onih koji im pomažu, koji ih financiraju, koji im pružaju sklonište, koji ih uvježbavaju… Potrebno je zauzimanje na svjetskoj razini, a ne na razini samo jedne zemlje. Sve dok zemlje ne shvate da treba prekinuti trgovinu oružjem, drogom, sve dok će svijetom kružiti taj prljavi novac, svijet će ostati ovakav kakav je sada – istaknuo je koptski katolički biskup Antonios Aziz Mina.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI