Znakovi od Boga

3286

Datum: 24.08.2015.bozji-znakovi

Pitanje:

Hvaljen Isus i Marija! Možete li mi reći je li moguće dobiti od Boga znak za nešto? Jesmo li loši ako tražimo neki znak, znači li to da onda iskušavamo Boga? Tražila sam znak, i dobila ga, ne znam trebam li vjerovati, ali osjećam kako trebam. No, postoje li uopće takvi znakovi? Hvala na odgovoru, Bb

Odgovor:

Poštovani!

Hvala Vam na vašem pitanju i smatram da ste na ispravnom tragu kada tražite odgovore u Svetom Pismu. Svakako da je i traženje znakova jedan važan segment u našem duhovnom životu.

Sveto Pismo dosta govori o tome kako Bog daje nekome i neke znakove. Već na početku Biblije imamo Abrahamovog slugu koji ide u daleku zemlju tražiti mladenku za svog gospodara Izaka. Traži znak da na bunar naiđe djevojka koja će se prepoznati po posebnom gostoprimstvu s time što će mu dati vode, a i napojit će i njegove deve. Bog prihvaća to i na bunar dolazi Rebeka, kćerka Batuela Abrahamovog brata, i sestra Labanova.

Drugi slučaj imamo primjer Gideona koji traži znak da ide u borbu protiv mnogobrojnih Amalečana i Bog mu dva puta daje znak. On meće vani runo, ujutro je runo suho dok je po cijeloj zemlji rosa. Drugo jutro runo je mokro, a po cijeloj zemlji je suho. Tim znakom, Bog mu je htio dati do znanja da je s njim u tom pothvatu.

Takvih slučajeva ima dosta u Bibliji što pokazuje da je to u određenim okolnostima Bog koristio kako bi se objavio ljudima i ojačao njihovu vjeru. Međutim kako vrijeme prolazi, tih je znakova sve manje. Zašto je to tako? U vrijeme dok je Isus hodao zemljom, farizeji su jednom prigodom od Isusa tražili znak. Isus im je odgovorio: Kad se je mnoštvo naroda skupljalo, reče: “Rod je ovaj zao rod. Traži znak, ali mu se neće dati drugi znak osim znaka Jone. Iz ovog teksta vidljivo je da Isus nije voljan dati farizejima neki znak. Zašto? Farizeji su od Isusa tražili znak Njegovog mesijanstva. Da su farizeji htjeli vjerovati u Isusovo mesijanstvo, tada bi o Njemu našli puno tekstova u Bibliji. Međutim oni bi radije htjeli neke spektakle, a Bog nije šoumen da izvodi spektakle.

Smatram da je zadnje vrijeme problem traženja znaka i opasnost da i Sotona može podastrijeti svoj znak kako bi nas odveo stranputicom. Stoga sa traženjem znaka moramo biti vrlo oprezni. Kada trebamo donijeti važne životne odluke, Bog nas poziva da prvo istražimo u Njegovoj riječi. On nas poziva da budemo mudri i da u donošenju odluka koristimo svoj Bogom nadahnuti um, a da se ne povodimo nekim emocijama, jer tada nećemo donijeti ispravnu odluku. Zasigurno Bog neće dati znak ukoliko trebamo donijeti odluku a o tim načelima piše u Bibliji. Navesti ću jedan radikalan primjer. Npr. udana žena, zaljubi se u svog poslovnog kolegu i razmišlja o tome da ostavi muža i da se uda za tog svog kolegu. Da bi bila sigurna da je odluka ispravna, ona traži znak od Boga. Bog joj u takvoj situaciji zasigurno neće dati znak jer Biblija daje jasan i nedvosmislen nalog u Zakonu: „Ne čini preljuba.“

No, može se dogoditi i drugi primjer. Jedna mlada djevojka zaljubi se u nekog dečka i ona ne zna kakva bi joj s njim bila budućnost. Da bi bila sigurna, ona traži znak od Boga. Slušao sam neke ljude koji su molili za znak u takvim odlukama, ali dešavalo se to ponekad da je i loše završilo. Kako reagirati u takvim slučajevima? Bog nam je dao razum i On želi da ga koristimo. Već same životne okolnosti će biti izvanredan znak za donošenje određenih odluka. Psalmist je pjevao: Ako Jahve kuću ne gradi, uzalud se muče graditelji. Ako Jahve grad ne čuva, uzalud stražar bdi. Psalam 127,1. Prvo i osnovno pitanje koje si treba postavljati u takvom slučaju je, Gradi li Bog moj budući dom? Bog je zainteresiran i za našu sreću ovdje na zemlji. On je zainteresiran i za dobre bračne odnose. Stoga umjesto da molimo Boga za znak, bolje je moliti boga za mudrost. U svakom slučaju molit ćemo ga da On stvori takve okolnosti koje će pomoći donijeti ispravnu odluku. To znači da ukoliko jedna djevojka traži Božje vodstvo u donošenju odluke, tada prvo mora vidjeti neke elemente koji će joj pokazati jeli konkretno taj dečko za nju ili nije bez obzira na pozitivne emocije prema njemu. Npr. prvo pitanje je, kakav je njegov odnos prema Bogu, dijeli li on sa tom djevojkom podjednake poglede. Ukoliko mladić ili djevojka ne mare za Boga, onda će Bog teško moći graditi njihov dom. Ukoliko mladić ili djevojka za vrijeme hodanja počnu „šarati“ to je najbolji znak da se takva veza raskine, jer u braku će se takve pojave višestruko umnožiti. Tu su još mnoga druga pitanja. Ako je mladić nepristojan prema svojoj majci i ponižava ju i omalovažava, on će to zasigurno raditi i svojoj ženi. Neka vanjska ponašanja trebaju biti dovoljan znak da se donese dobra odluka.

Ipak ne možemo se samo oslanjati na svoj razum . Biblija kaže: Uzdaj se u Gospoda svijem srcem svojim, a na svoj razum ne oslanjaj se. Mudre izreke 3,5. Ono što moramo izgraditi je senzibilnost za Božju poruku. Bog je obećao čak i u najtežim trenucima: Tvoje će uši čuti glas koji će reći iza tebe kad ti moraš ići ili desno ili lijevo : ”Evo puti, pođi njime.“ Izaija 30,21.

Možda se ovo čini prilično kompliciranim i složenim. Bog želi imati osobni odnos s nama. Pored svih dobrih želja i namjera još uvijek nam se može dogoditi da napravimo pogrešan izbor i donesemo pogrešnu odluku. Čak ni tada nije sve izgubljeno. Biblija daje Božje obećanje i za takav slučaj: Znamo pak da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su odlukom njegovom pozvani. Rimljanima 8,28. Ne postoje okolnosti niti situacija gdje Bog ne želi biti s nama. On nas prati čak i onda kada od Njega bježimo. On i tada želi biti blizu nas ne bi li mu otvorili svoje srce i pustili ga da postane stanar u njemu.

Neka Vas dobri Bog blagoslovi.

Zvonko Presečan

PODIJELI