„Zašto sam slikala?“

46

Ljiljana Matković-Vlašić, slikarica i pjesnikinja, ujedno je i spisateljica pa u novoj knjizi Zašto sam slikala? »ispovjedno, autobiografski, mudro i pronicljivo niže pred čitateljem svoje poglede, razloge, povode i poticaje koji su je navodili na slikanje, ali i više od toga«. Knjigu koja je iznimna prigoda da čitatelj zaviri u umjetničku dušu, ali i sazna mnogo više od toga nedavno je objavila Kršćanska sadašnjost, i to u tiskanom i digitalnom obliku (eKnjiga).

Knjiga Zašto sam slikala? prati autoričin put duha, sazrijevanje i osobnu povijest, otkrivajući njezin izražajni poetski izričaj, poput ovoga: »Slikarstvo nije puko pravljenje slika… To je pronicanje u životne istine, poniranje u dubine, ne samo vidljive nego još više nevidljive stvarnosti. Umjetnik vuče svoju sudbinu kao težak teret.«

„Preveliko je ono o čemu želim progovoriti. Pa ipak, pokušat ću. Doduše, zazirem od nostalgije. Prošlost mi je poput osobe koju cijenim, ali ne volim previše. Silni dnevnici koje sam pisala opterećuju me i rijetko sam, ako uopće jesam, raspoložena čitati ih. No željela bih sve staviti na svoje mjesto“, navodi autorica Ljiljana Matković-Vlašić u Napomeni prije početka. Knjiga prati autoričin slikarski početak i put, ali i mnoge okolnosti u kojima se našla i koje je proživjela. Kako se stvarnost ispreplitala s umjetničkom dušom i kako su se nizali i ostvarivali veliki slikarski snovi, kako je na autoricu utjecao prvi susret s velikim slikarom i u čemu je sve bilo moguće pronaći inspiraciju tek su djelić tema o kojima progovara ova knjiga. Na naslovno pitanje Zašto sam slikala? čitatelj će pronaći odgovore koji nisu samo osobni, već koji će zanimati svakoga tko teži otkrivanju umjetnosti, bilo likovne bilo književne.

Pri kraju knjige koja broji 192 stranice nalazi se i slikovni prilog s potpisom autorice, koji djelo čini zaokruženom cjelinom i tematski i vizualno.

Ljiljana Matković-Vlašić rođena je u Zagrebu 1938. godine. Diplomirala je romanistiku 1961. i magistrirala iz lingvistike 1963. na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Od 1961. do 1963. izučava slikarstvo i kiparstvo u atelijeru Vilima Svečnjaka. Slikarstvo je zaokuplja i prati cijeloga života. Autorica je nekoliko knjiga, bavi se i prevođenjem te je članica Društva hrvatskih književnika.

PODIJELI