Zaboravite na ledene napitke i preživite ljetne vrućine uz topli čaj

108

Boca ledene vode nalazi se ljeti u većini hladnjaka, no iako na prvu djeluje osvježavajuće, ona nije najbolje rješenje za ljetne vrućine

Iako mnogi od nas posežu za hladnim i ledenim napicima kako bi se ljeti rashladili, u tu je svrhu puno učinkovitije piti topli čaj. Ova opcija je sigurno zadnje na što pomišljate kada živa u termometru prijeđe 30 Celzijevih stupnjeva, no dovoljno je jednom probati i predomislit ćete se.

Naime, topli čaj ili topla voda povisit će tjelesnu temperaturu što će potaknuti tijelo na znojenje, a kako znoj bude isparavo s kože, istovremeno će ju hladiti. No, treba naglasiti da se topli napitci ne preporučuju ako sa nas kapa znoj i ako je veliki postotak vlage u zraku.

S druge strane, hladni napitci i hladna hrana rashladit će samo gornji dio tijela, do želuca, naglo sniziti tjelesnu temperaturu, no ne podjednako. Hladnim namirnicama i napitcima riskiramo prehlade i upalu grla.

Liječnici savjetuju da se ljeti, kada vladaju velike vrućine, ne pribjegava krajnostima. Ne konzumirajte ni ledeno ni vruće, kako ne bi “šokirali” organizam, nego hranu i pića konzumirajte na sobnoj temperaturi. Skuhajte čaj od mente i pustite ga da se ohladi. On je idealno ljetno osvježenje.

Najvažnije je voditi računa o dovoljnom unosu vode u tijelo koje će se samo pobrinuti za sve ostalo.

Preuzeto: http://www.zivotistil.rtl.hr/zdravlje/prehrana/2700683/ljeti-je-topli-caj-bolji-od-vode-s-ledom/

PODIJELI