Za rast u vjeri – Top 5 najčitanijih knjiga Kršćanske sadašnjosti u veljači

134

„Bez dobrih knjiga i duhovnog štiva praktično je nemoguće spasiti svoju dušu“, kazao je sveti Alfons Maria Liguori, crkveni naučitelj. Da se velik dio čitatelja i dalje priklanja dobrim knjigama pokazuju i najtraženiji primjerci u knjižarama Kršćanske sadašnjosti.

Središnja osoba veljače mnogima je bio blaženi kardinal Alojzije Stepinac, čiji je spomendan obilježen i njemu posvećenom akcijom u Kršćanskoj sadašnjosti. Na vrhu liste najtraženijih naslova našla se tako knjiga Kad hrabrost prevlada, autorice Esther Gitman. Teza je ove knjige da su tisuće građana NDH, unatoč upozorenjima vlasti da će biti oštro kažnjeni, riskirali svoje živote i živote članova svojih obitelji odlučivši se za spašavanje Židova. Istaknuto mjesto u tome nizu zauzima zagrebački nadbiskup, danas bl. kardinal Alojzije Stepinac, čije je konkretno djelovanje Esther Gitman opisala i potkrijepila u ovoj sjajnoj knjizi.

U veljače je počelo i korizmeno vrijeme, a mnogi su pritom posegnuli za pravom uspješnicom, knjigom velečasnog Odilona Singboa Oluja će proći, koja već u podnaslovu označava da će čitatelja voditi S Kristom kroz korizmenu svakidašnjicu. Posve originalnim promišljanjima o općim temama iz života i kršćanske duhovnosti, u povezanosti sa svetopisamskim ozračjem hoda ususret slavlju Gospodinova uskrsnuća, ovom knjigom vlč. Odilona koja je u kratkom roku doživjela i svoje II. izdanje domaća literatura u velikoj je mjeri obogaćena.

Novu knjigu Josipa Grbca Hrvatski vremeplov čitatelji su dočekali s velikim zanimanjem. Teološko-etička promišljanja autora o hrvatskoj zbilji, Europi i svijetu, sa zaleđem u Riječi Božjoj i kršćanskoj etici, dobra su smjernica čitateljima za niz aktualnih društvenih, crkvenih pitanja, ka oi onima koja su obilježila proteklo desetljeće.

Mali redovnik i pitanje tišine te rokovnik Mali redovnik također su na popisu najtraženijih naslova u veljači. Topla knjiga prepuna humora zanimljivim pričama, mnogim praktičnim vježbama i poticajima na razmišljanje donosi mir u život čitatelja i otkriva snagu tišine koja ne mora biti bolna i dosadna, već upravo suprotno – plodonosna i blaga. Rokovnik, s prigodnim citatima i duhovnim poticajima, dobar je dodatak učenicima, učiteljima, poslovnim ljudima ili pak onima koji pokušavaju organizirati svakidašnjicu u svojem domu.

Među najtraženijima ponovno se našla knjiga Tomislava Ivančića, Susret sa živim Bogom. Knjiga na vrlo prodoran način spaja elemente katekizma, molitvenika i duhovne literature, a posve je osobno usmjerena i sjajno prihvaćena, o čemu govori i činjenica da je doživjela čak XVI. izdanje.

Spomenuta izdanja, kao i ostalu široku ponudu Kršćanske sadašnjosti pogledajte ovdje.

PODIJELI