Vrijeme za molitvu

128

 

Tko sam? Što sam? Bože, zar sam i ja učinilo/la ono čime si se protivio? Ti si moj jedini Stvoritelju i početak svega. Ti si onaj koji je prije svih vremena. Ti si moj jedini i posljednji Gospodin. Molim te, vodi me pravim putem poniznosti i skromnosti, vjerne i istinske pripadnosti.

Jahve, utječem se Tebi – istinskom Tvorcu svega dobroga što postoji. Uzdajem se u Tebe svojom svjesnom dubinom u ovom trenutku. Molim Te, podari mi Duha Svetoga, da spoznam odgovore koje šalješ na moja uzastopna pitanja, te da me vodi onim putem kojim Ti želiš da moje noge kroče.

Lukavo je mjesto nastanjeni svijet, prepun zamki i pod vlašću zloga. Tvoja ruka potrebnija mi je no ikada. Za Tvojim nepogrešnim vodstvom Tebi vapim. Čuj me, tješitelju mog srca: Neka Tvoja pravedna ruka ispravi moj pogrešan put.

U vrtlogu vremena, u doba burne žurbe, kada svijetu ponestaje svjetla, očisti moje srce, da pristupim otvorenom pokajanju za to što sam Ti često prigovarao/la. Ono što je Tvoja volja, Oče moj, ispravan je put, ali zaslijepljen/a svojom tamom pronašao/la sam načine kako da Ti prigovorim za svaki korak s kojim se nisam slagao/la.

Jahve, sve rjeđi bivaju trenuci mojih misli usmjereni prema Tebi u doba kad me moja ljutnja pokušava odvojiti od Tebe. Samo Ti možeš učiniti da se u meni rodi nova poslušnost

koja će me vratiti na put nade i obnovljene vjere usmjerene prema neiscrpnom i vječnom izvoru života.

Pomozi mi, da ne lutam u mraku ovoga svijeta. Neka mi Tvoja riječ bude jasna vodilja koja će me oblikovati onako kako čovjek oblikuje glinu u željeni mu predmet. Neka me tvoja vječna, milostiva ruka oblikuje u dijete s vrlinama koje si Ti meni namijenio. Bože, daj da se uvijek ravnam po Tvojim riječima, da ih prepoznam u pravom trenutku i da svi moji trenuci nadanja budu usmjereni prema svjetlu.

Mnogo sam te puta krivio/la, i moje srce to ne može sakriti. Tvoje te je dijete neutemeljeno krivilo. Oprosti mi u ovoj molitvi, oprosti mi u svakom iskrenom traženju oprosta. Bez Tebe, bez Tvoje prisutnosti prave vrijednosti gube smisao i postaju ispraznima.

Daj da svaka Tvoja riječ u meni raste, da spoznajom prave istine moj život zasvijetli i od svega onoga što me udaljava od Tebe, Oče moj, Ti me spasi. Tebi dugujem bezbroj zahvala. U beskonačnost i iznova. Neka moja nastojanja, da krenem putem dobra i predan/a Tebi, bude jedan od početaka.

Želje srca pokatkad onečišćuju čovjeka, a nemogućnost ispunjavanja istih dovodi do visokog zida. Opkoljen/a vlastitim padovima nastojao/la sam Te maknuti iz svog života. No, da li bih to zaista mogao/la učiniti? I u svom najdubljem krivom uvjerenju ne bih to mogao/la postići, jer moj si Tvorac i ja pripadam Tebi.

Tvoja je volja iznad svega i svako dobro u njoj stanuje. Nijedan pogrešan smjer ne može se očitati. Tvoje sam dijete i u očima Tvojim jednaka poput svih ostalih.

Oče, otopi moje srce, ugrij moje tabane. Tvoje se dijete želi vratiti na pravi put. Ti, koji me najbolje poznaješ, neka bude Tvoja volja. Svaku svoju molitvu i zahvalu, Oče, predajem Ti po Kristu, Gospodinu našemu. Amen.

 

Lana Krištofić

PODIJELI