Bog je svakog pojedinca stvorio kao originalnog, ali ta različitost nije uprena protiv drugog

Dario Marton – Subotica

Uoči svetkovine Bogojavljenja – sv. Tri Kralja, 5. siječnja, beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar posjetio je Niš gdje je predvodio sveto misno slavlje.

U župnoj crkvi Uzvišenja sv. Križa u Nišu okupio se veliki broj vjernika, a posebno je lijepo bilo vidjeti među njima puno djece i mladih. Kao i svake godine, uoči svetkovine Bogojavljenja, blagoslovljena je voda koja će se tijekom godine koristiti za blagoslov.

U svojoj propovijedi nadbiskup je okupljenima na euharistijskom slavlju, osvrćući se na ulogu mudraca koji su s istoka došli pokloniti se novorođenom Kralju, podvukao bitnost posmatranja znakova u vremenu, kako ondašnjih koji su bili prepoznati od mudraca, tako i znakova koje nam Bog šalje svakodnevno u našem vremenu. Nakon svete mise, kao dio tradicije španjolskog naroda, održana je kratka predstava koja je prikazala dijelove od Utjelovljenja do dolaska Kraljeva i prinosa darova novorođenome Kristu. Sve to je propratio i dečiji zbor koji je izvodio prigodne Božićne pjesme. Po običaju, Kraljevi nisu donijeli poklone samo novorođenome Bogodjetetu, već su svi mališani niške župe ovom prigodom dobili poklone od Kraljeva.

Prethodno, preuzvišeni otac nadbiskup sreo se u eparhijskom dvoru i s Njegovim Preosveštenstvom, vladikom niškim, gospodinom Arsenijem. U prijatnom razgovoru, subraća u episkopatu razmijenili su iskustva i probleme s kojima se dvije sestrinske Crkve susreću u današnje vrijeme i iskoristili priliku da izreknu svoje čestitke jedan drugome u povodu najradosnije svetkovine cijelog kršćanskog svijeta – Božića.

Beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar tijekom božićne mise, 25. prosinca 2018. godine, naglasio je u crkvi Krista Kralja u Beogradu, da je Bog svakog pojedinca stvorio kao originalnog, ali da ta različitost nije uperena protiv drugog, već, naprotiv, da smo “rođeni jedni za druge”. “Suština ovog blagdana je međusobna solidarnost”, rekao je Hočevar, navodeći da samo Bog može da tu različitost okupi. On je naglasio da svako treba sačuvati svoju originalnost, ali da različitosti postaju “jedno srce i jedna duša”. “Bog nas je stvorio originalne, izvorne, kao zvijezde na nebu, ali svako od nas treba da upita da li je sačuvao taj svoj sjaj”, rekao je nadbiskup Hočevar. Prema njegovim riječima, to nije jedinstvo samo u emocijama “ili, ne daj Bože, da svi isto misle i rade”, već ona vodi komplementarnosti. On je čestitao pravoslavnoj braći i sestrama koji slave Božić po Julijanskom kalendaru.

Zbor Sveta Cecilija sa Subotičkim tamburaškim orkestrom po 28. put organizirali su u petak, 28. prosinca 2018. godine, Božićni koncert u franjevačkoj crkvi sv. Mihovila u Subotici, na kojem su ugostili i zbor Theotokos iz Ukrajine.

U ozračju božićnog duha, u prvom dijelu gdje su nastupili domaćini orile su se božićne pjesme koje se pjevaju u Bačkoj, ali i u svijetu, uz pratnju tamburaša. U crkvi se tražilo mjesto više za sjesti, ljudi su rado došli poslušati božićne pjesme i posjetiti najljepšu štalicu u gradu. Kao vokalni solist nastupio je Franjo Vojnić Hajduk, orkestrom je ravnala Sonja Berta, a zbor je uvježbala s. Mirjam Pandžić. U drugom dijelu koncerta zbor Teotokos (Bogorodica) izveo je svoj božićni repertoar, i pokazao kako se može pjevati a cappella (bez pratnje). Zbor postoji 12 godina. Oni su ovog Božića pjevali i u Ruskom Krsturu i Novom Sadu, a njihov dolazak je podržalo Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu. Osvježeni zajedništvom i radošću koju mali Isus pruža svima, i publika i izvođači otišli su puna srca!

Na blagdan Svete Obitelji, u nedjelju 30. prosinca, u crkvi Presvetog Trojstva u Somboru, održano je duhovno glazbeno veče pod nazivom „Barokni Božić“. Inspiracija je bila barokna freska rođenja Isusova, koja krasi strop crkve Presvetog Trojstva. Župni vikar vlč. Gabor Drobina, projektirajući detalje freske, dao je povijesno, umjetničko i teološko značenje slike, da bi svaku obogatio glazbenom točkom, baroknom skladbom, koju je vlč. Gabor odsvirao na digitalnim orguljama. Prisutni su mogli čuti skladbe Johana Sebastiana Bacha i jednu zanimljivu skladbu od Girolama Frescobaldija, pod nazivom „Capriccio Pastorale“. Budući da se na Badnje veče slavilo 200 godina od kada se prvi put otpjevala božićna pjesma „Tiha noć“, vlč. Gabor je tu pjesmu obogatio igrom zvona odsviranoj na digitalnim orguljama i varijacijama na istu melodiju.

Slušajući barokne skladbe i gledajući detalje freske, prisutni su bili dio jedne bogate meditacije, koja ih je uvela u duboka razmišljanja o Božiću. Posjetitelji koji su ispunili crkvu, obogaćeni povijesno-teološkom glazbenom večeri, izrazili su nadu za više takvih večeri tijekom godine.

Izvor: https://www.vaticannews.va/

PODIJELI