Božićna poruka za 2017. – hajka na Maloga Isusa

173

Nedaleko od staroga dvorca Maruševca nalazi se seosko imanje na kojem se uzgajaju životinje za hranu i za odstrel. Tisuće pilića, pataka i fazana završi u loncima čineći tako naše objede obilnima. Neke pak životinje, kao srne i lanad, odvojene su za lovačke avanture bogatih turista koji uživaju u rukovanju oružjem.

Kad promatramo tu seosku, zagorsku idilu lijepih, umiljatih i krhkih životinja, pitamo se zašto je prekidati i remetiti? Čemu ometati napasanje i skakutanje pjegave lanadi i sve to pretvarati u bjesomučnu trku jadnih životinja koje se bore za život? Kada se na njih okome dresirani psi iza kojih stupaju debeli lovci naoružani do zuba razornim oružjem koje je proizvela zapadna “civilizacija” za tu namjenu, jadne i uplašene životinje ni ne slute da se uzalud nastoje spasiti bijegom. Nalaze se one u klopci, u zatvorenom prostoru gdje svaka hajka uspijeva. Kako bi se tim uspjesima mogli gdjegod pohvaliti, lovci vole načiniti koju lovačku fotografiju koja ih, eto, podsjeća na nezaboravnu zabavu i obično, nakon svega, pijančevanje.

Dok to promatram, prisjećam se nečeg drugog što se načelno svodi na isto. Često samouvjereni moćnici odvajaju za odstrel nemoćne i one koji drugačije misle iz istog razloga ili možda još kojeg više. Đavolski je uživati u nečijem strahu i borbi za goli život, a kada su djeca u pitanju koja pate i umiru zbog ljudske obijesti, onda se zlo pokazuje u svojemu najsurovijem obliku. Zašto bi malo Djetešce siromašnih roditelja iz Galileje bilo prijetnja Herodu, lukavome i grubome lovcu na položaje moći, naslade i bolesne ljudske oholosti? Zašto bi milijuni gladne djece danas bili prijetnja stabilnosti svjetskog tržišta hrane i gospodarstva? Ako gladne nahranimo, položaj sitih sigurno će se promijeniti, ali kako? – pitaju se imućni. Ako Djetešce iz Betlehema preživi, što će biti s mojim kraljevstvom? panično je razmišljao kralj Herod. I onda je počela hajka, uzbudljiva i ozbiljna, koja se uvijek završavala u krvi – najprije betlehemske dječice.

Imao je Herod iskustva u sličnim okršajima. Odredio je on za odstrel zbog istih razloga svoju dvadesetpetogodišnju ženu Mirjam koja mu je rodila pet sinova i svoju punicu koja je spašavala život svoje kćeri. Par godina prije Isusova rođenja pogubio je ovaj oholi i krvožedni zlikovac svoja tri sina Antipatera, Aleksandra i Aristobula bojeći se da će oni ugroziti njegov položaj i vlast.

Herodovo ludilo i opčinjenost slavom i moći obrazac je za sva slična ponašanja u bilo kojoj životnoj sredini. Toliko je to zlo duboko u nama da ga uspješno i vješto prikrivamo, a kada smišljamo hajke na one koji nas navodno ugrožavaju, činimo to redovito iz viših ciljeva, istančano i u mraku. Zauzetost sobom toliko je zatupljujuća da se lako pretvara u nečovječne odnose i postupke kojima se uspješno gaze i potiru svi koji su potencijalna opasnost za naš položaj. Kuda bi Herodovo ludilo odvelo svijet i sve nas na njemu da se nije umiješalo Nebo?

Anđeo Božji opomenuo je mudrace s istoka da ne sudjeluju u hajki na nedužne u što ih je Herod namjeravao uvući, pa su tako mudraci postali još mudriji, jer “mudar se boji i oda zla se uklanja…” (Izreke 14,16) Isti je anđeo savjetovao Josipu: “Ustani, uzmi dijete i njegovu majku pa bježi u Egipat i budi ondje dok ti opet ne kažem, jer Herod traži dijete da ga ubije.” (Matej 2,13) Mali je Isus bio spašen. Međutim, zlo je odnijelo svoj danak u pokolju betlehemske djece. Herod je, istina, umro kao pas, ali to nije bio kraj hajke na nedužne. Već se spremala nova, posljednja hajka na Isusa.

Hajke zla usmjerene protiv dobra naša su stvarnost koju ne možemo izbjeći. Ali možemo i trebamo biti što dalje od onih koji ih smišljaju, organiziraju i provode. Đavolska je to strategija uništavanja svega što je lijepo, mirno, dostojanstveno i plemenito – dakle, duhovno. Maloga Isusa radi i zbog svih nedužnih na koje se diže đavolska hajka neka sljedeće misli budu naša božićna odluka za svjež početak u novoj 2017. godini.  “Bog se protivi oholima, a poniznima daje milost. Prema tome, pokorite se Bogu! Oduprite se đavolu, pa će pobjeći od vas!” (Jakov 4,7)

Dragutin Matak

PODIJELI