Pripremio Vedran Šmitran

Hvala vam za zajedništvo i za sve vaše dobre prijedloge, svi su dragocjeni – kazao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, zaključujući Četvrto zasjedanje Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije koje se 24. i 25. studenog održalo u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu. Tema zasjedanja – „Crkva zagrebačka u hrvatskome društvu“ – uključivala je sedam podtema: promicanje jedinstva među kršćanima, međureligijski dijalog, karitativnu zauzetost Crkve, socijalnu dimenziju crkvenoga djelovanja, kulturu, znanost i umjetnost u Crkvi, katoličke odgojno-obrazovne ustanove te odnos Crkve i medija.

Na ovome Zasjedanju glasovalo se i o 51 prijedlogu s prošloga, Trećeg zasjedanja, a 174 članova Sinode moglo je glasovati s: odobravam, ne odobravam ili odobravam s pridržajem. Svi prijedlozi prihvaćeni su većinom glasova s odobravanjem.

Na konferenciji za novinare, koja je održana drugoga dana Zasjedanja, pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije vlč. Borna Puškarić podsjetio je na riječi zagrebačkoga nadbiskupa s otvaranja ovoga Zasjedanja, koji je istaknuo da Crkva nema gotova tehnička rješenja za svakodnevna društvena pitanja, niti je pozvana preuzeti neposrednu odgovornost u njihovu rješavanju. Crkva – kazao je kardinal – ne predlaže ekonomske i političke programe, niti daje prednost jednima na račun drugih, već prepoznaje autonomiju ovozemnih stvarnosti, promiče dostojanstvo čovjeka koji je pozvan izvršiti svoju zadaću u svijetu.

Završno zasjedanje Sinode održat će se 9. veljače 2018. godine, a na spomendan blaženog Alojzija Stepinca, 10. veljače, rad Sinode zaključit će se euharistijskim slavljem u zagrebačkoj katedrali koje će predvoditi kardinal Josip Bozanić.

Svetkovina Krista Kralja jučer (26. studenog) je svečano proslavljena u istoimenoj Župi na zagrebačkom Trnju, gdje je središnje misno slavlje predslavio pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško. Sama priprava za svetkovinu prošla je u ozračju vijesti o preminuću vlč. Alojzija Žlebečića, dugogodišnjega župnika ove Župe. Zahvalu vlč. Alojziju za sve što je podario Župi, osobito za raznolikost duhovnoga života koja se u njoj razvila pod njegovim dugogodišnjim vodstvom, izrekao je privremeni upravitelj Župe vlč. Milan Dančuo.

Biskup Šaško u propovijedi je istaknuo da je naša vjera više glagol nego li imenica, ona je služenje bližnjemu u svjetlu kojega treba shvatiti i Kristovo kraljevanje. Sama srž kušnji u pustinji jest poziv na moć koju Isus odbija stavljajući služenje u središte. Tu logiku otkriva i pitanje pravednika: „Kada te to vidjesmo gola ili bosa…?“. Pravednici svoja djela ne čine iz želje za nagradom već zbog istinske ljubavi. Tako je činio i na takav život pozivao i vlč. Alojzije Žlebečić – kazao je biskup Šaško, dodavši kako je perspektiva služenja nužna da bi Božje kraljevstvo zaživjelo sada i ovdje među nama.

„Ti, Kriste, Kralj si vjekova“ – naslov je poruke koju je hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk uputio dijecezanskim svećenicima trootočke biskupije prigodom završetka crkvene godine. Spomenuvši nedavno proslavljenu svetkovinu Svih svetih, biskup Štambuk ističe: „Izazovna (je to) svetkovina koja pita: a što je s našom kršćanskom svetošću? Gdje spadam ja, gdje spadaš ti, što nas zanima? Kakav smisao dajemo danima, mjesecima, godinama? Trošim li dane nabrajajući svete ugodnike Božje, a sam ‘ni da bi to svojim prstom dotaknuo?’ A u onomu zadnjem ‘obračunu’ ostat će samo sveti i prokleti“, pri čemu nismo pozvani biti „prosudbenici koji bi i samome Bogu davali direktive o tome koga primiti, a koga odbiti, koga poslati na desnu, a koga na lijevu stranu“ – upozorava biskup Štambuk, napomenuvši kako svojim životom možemo naslutiti koje nam mjesto pripada, ne po zaslugama već prema dobrohotnosti dobroga Boga. Govoreći o svetkovini Krista Kralja, biskup podsjeća kako njome „zatvaramo“ crkvenu, odnosno liturgijsku godinu. „Osnažujemo svoje povjerenje prema osobi Isusa Krista u punom uvjerenju da je On uistinu alfa i omega svega vidljivoga i nevidljivoga. I sve naše žilice kao da nas ‘uštimavaju’ i poput psalmiste ohrabruju: ‘Tvoji sveti neka te blagoslivljaju! Neka kazuju slavu tvoga kraljevstva, neka o sili tvojoj govore. U tom smjeru (…) krenimo na put“ – poručio je hvarsko-bračko-viški biskup.

Salezijanci u Hrvatskoj ove godine u Došašću započinju s akcijom „Ja slijedim svoga Kralja“. Potrebno je prijaviti se WhatsApp porukom koja glasi „Ja slijedim svoga Kralja“ na broj 091 938 1173 i svakoga dana na Whatsapp status stizat će dnevni evanđeoski ulomak i kratko razmatranje. Akcija započinje na I. nedjelju Došašća i traje do kraja Božićne osmine.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI