Ustavni sud: Sabor u dvije godine mora donijeti novi zakon o pobačaju

94

Ustavni sud odbacio je prijedlog udruge koja je prije 26 godina tražila da se postojeći zakon što regulira pravo na pobačaj proglasi neustavnim, zatraživši istovremeno od Hrvatskog sabora da u roku od dvije godine donese novi zakon koji regulira ovo osjetljivo pitanje.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović kazao je da je Ustavni sud na sjednici 21. veljače odbacio zahtjev za ocjenu ustavnosti podnesen prije 26 godina i od Hrvatskog sabora zatražio da u dvije godine donese novi zakon.

Pri donošenju novog zakona Sabor treba voditi računa da postojeći Zakon “sadrži određene institute koji više ne postoje u hrvatskom ustavnom poretku” te da je od donošenja Ustava 1990. izgrađen potpuno novi pravni i institucionalni okvir zdravstvenog, socijalnog, znanstvenog i obrazovnog sustava.

Također, zakonodavac u ovom zakonu mora odrediti edukativne i preventivne mjere “tako da prekid trudnoće bude izuzetak”, stoji u sažetku odluke Ustavnog suda.

Tzv. zakon o pobačaju, službenog naziva Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, donesen je još 1978. a njegovu ocjenu ustavnosti je 1991. zatražila udruga Hrvatski pokret za život i obitelj. No, ni jedan saziv Ustavnog suda do sada se nije upustio u odlučivanje o tom zakonu.

Na zahtjevu za ocjenom ustavnosti od pretprošle je godine intenzivno radila skupina na čelu sa zamjenicom predsjednika Ustavnog suda Snježanom Bagić.

Šeparović je ranije najavio da će odluka biti donesena do proljeća te da će uz mišljenja medicinskih i stručnjaka za obiteljsko pravo biti konzultirane i zainteresirane udruge te proučeni međunarodni dokumenti i praksa europskih sudova.

Ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier prije par dana odbacio je tvrdnje da će Vlada promijeniti zakon o pobačaju. “To je premijer Andrej Plenković više puta rekao da neće učiniti i ja sam to potvrdio i prije”, kazao je Stier.

HDZ je protiv zakonske zabrane pobačaja, a za zaštitu života i zdravlja žene, poručila je u četvrtak saborska zastupnica te stranke Branka Juričev Martinčev, komentirajući odluku Ustavnog suda koji je odbacio prijedlog da se neustavnim proglasi zakon koji regulira pravo na pobačaj, a od Sabora zatražio da u roku od dvije godine donese novi zakon.

“HDZ je protiv zakonske zabrane pobačaja, mi smo za zaštitu života, ali i za zaštitu zdravlja žene”, rekla je Juričev Martinčev novinarima u Saboru te izrazila uvjerenje da će Vlada u roku od dvije godine, kao što je naložio Ustavni sud, u saborsku proceduru uputiti prijedlog novoga zakona o pobačaju.

“Naglasak treba staviti, kao što smo čuli i od predsjednika Ustavnog suda, na preventivne, na edukativne mjere, na jačanje savjetovališta. To je dužnost nas kao zajednice, tako da broj pobačaja bude sveden na najmanju mjeru”, istaknula je.

Što će u novom zakonu biti, teško je sada govoriti, da li će biti postavljeni uvjeti, u kojem tjednu, do kojega tjedna će to biti moguće, to će pokazati tek novi zakon o pobačaju, odgovorila je zastupnica upitana je li stav njene stranke da će pobačaj bez ikakvih uvjeta biti dostupan svim ženama i do desetog tjedna trudnoće.

MISIJA / HINA

PODIJELI