U Indiji je u posljednje dvije godine zabilježeno više od 1200 slučajeva diskriminacije i nasilja nad kršćanima. Stoga je organizacija „Persecution Relief“ organizirala drugi po redu Tjedan molitve za prekid vjerskih progona, koji će trajati do 7. listopada

Claudia Valenti; Mate Žaja – Vatikan

“Ne želimo se više bojati živjeti u Indiji, niti želimo da nam se prijeti ili da nas se zbog vjere odvodi iz vlastitih domova”, rekao je za agenciju Asia News pastor Shibu Thomas, osnivač ekumenske organizacije “Persecution Relief” koja se zalaže za prekid vjerskih progona u Indiji. Ta je organizacija dosad zatražila puštanje na slobodu otprilike stotinu vjernika zatvorenih zbog lažnih optužbi za prisilna obraćenja.

Više od 1200 slučajeva diskriminacije i nasilja protiv kršćana zabilježeno je u Indiji u posljednje dvije godine. Stoga je organizacija „Persecution Relief“ pokrenula drugi po redu Tjedan molitve za prekid vjerskih progona, koji završava sutra, 7. listopada. Pastor Shibu Thomas kazao je za agenciju Asia News da su se u tu molitvenu inicijativu uključile stotine tisuća vjernika.

Progoni kršćana u Indiji

“Broj napada na kršćane je porastao s 348 u 2016. godini na 736 u 2017. godini”, rekla je pak za našu radijsku postaju Marta Petrosillo, iz zaklade papinskoga prava “Pomoć Crkvi u nevolji”. Ona smatra da je porast nasilja nad kršćanima posljedica politike najmoćnijih stranaka u Indiji koje žele da ta zemlja bude u potpunosti hinduistička. “Napade također potiče i klima nekažnjavanja, u kojoj krivci, iako otkriveni, ne budu privedeni pravdi”, rekla je Petrosillo.

Negiranje temeljnih prava

Predstavnica zaklade “Pomoć Crkvi u nevolji” kazala je također da su u mnogim slučajevima kršćanima zanijekana temeljna ljudska prava, kao što je pristup vodi, te su sve češće isključivani iz društva. U nekim su selima kršćanima uskraćene državne subvencije te pristup hrani, lijekovima i školovanju. Postoji rizik da zbog takvog društvenog bojkota napuste svoju vjeru kako bi preživjeli i izbjegli marginalizaciju. Progon nije usmjeren samo protiv vjernika, nego se zatvaraju i uništavaju i mjesta na kojima se vjernici okupljaju.

Molitvena inicijativa koja izražava nezadovoljstvo i solidarnost

Vezano uz Tjedan molitve za prekid vjerskih progona, Marta Petrosillo je rekla da su takve inicijative važne povrh svega zato što se njima izražava nezadovoljstvo zbog progonā, ali se također pokazuje blizina progonjenima koji trpe zbog osjećaja usamljenosti i zaboravljenosti.

Spomenimo na kraju da je “Persecution Relief” ekumenska organizacija koja kršćanima osigurava pravnu, ekonomsku i političku podršku te liječenje ozlijeđenih u napadima. Također novčano pomaže obnovu uništenih crkvi i pruža privremeni smještaj onima koji su ostali bez doma. Između ostaloga zalaže se i u senzibiliziranju javnosti za temu vjerskih progona. Molitveni tjedan koji su organizirali trebao bi upozoriti javnost na postojanje progona u Indiji i na njihovu težinu, ali i pomoći Božjem narodu da otvori svoje srce.

Preuzeto: https://www.vaticannews.va

PODIJELI