TREĆA GODINA PROGRAMA »UKLJUČI SE I TI!«

61
FOTO: Caritas Zagrebačke nadbiskupije

 

Tijekom godine dana od 48 korisnika Caritasova Prihvatilišta za beskućnike 13 se zaposlilo i osamostalilo, 5 se zaposlilo u Caritasu kroz mjeru javnih radova a 8 radilo na povremenim poslovima. S njima je radio i pomagao 31 volonter a sami korisnici darovali su Caritasu i zajednici 2541 volonterski sat.

 

Sve se to odvijalo tijekom druge godine provedbe trogodišnjeg programa »Uključi se i ti!« od 1. studenoga 2017. do 31. listopada 2018. godine, financiranoga od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje će financirati i treću godinu provedbe programa s iznosom od 190.000,00 kuna.

Radne i socijalne kompetencije korisnika unaprijeđene su kroz različite aktivnosti u kojima su korisnici sudjelovali: karijerno savjetovanje – pripremu za strukovno osposobljavanje ili prekvalifikaciju i zapošljavanje radno sposobnih korisnika (11), radionice socijalnih kompetencija i nenasilnog rješavanja sukoba (10), financijsko opismenjavanje (23), volonterske aktivnosti u Caritasu i lokalnoj zajednici (31), kreativne radionice (10) i različite sportske aktivnosti (9).

U individualni savjetodavno-terapijski rad psihijatra bilo je uključeno 26 korisnika kojima je taj vid pomoći bio potreban te se s njima kontinuirano radilo na prevladavanju psihičkih teškoća, rehabilitaciji i resocijalizaciji te unaprjeđenju svakodnevnog funkcioniranja.

U sklopu provedbe programa Caritas je organizirao informativno-edukativni skup Psihosocijalna podrška i integracija beskućnika kroz program »Uključi se i ti!« 16. ožujka 2018. godine u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu na kojemu je sudjelovalo više od 100 stručnjaka koji se bave problemom beskućništva s područja cijele Republike Hrvatske.

 

Posebnu zahvalnost Caritas iskazuje 31 volonteru (studenti Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta i Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, volonteri akcije »72 sata bez kompromisa«, predavači na informativno-edukativnom skupu, predstavnici Društva Klijent d.o.o., frizerka Slavica), koji su korisnicima u Prihvatilištu darovali ukupno 485 sati volonterskoga rada.

I sami korisnici Prihvatilišta svoj su angažman i trud, osim sudjelovanja na radionicama i drugim aktivnostima, iskazali kroz 2541 volonterski sat na različitim poslovima u Caritasu i u lokalnoj zajednici.

 

Maja Šimić

 

Izvor: Caritas Zagrebačke nadbiskupije

 

PODIJELI