Svijet treba krenuti putem ljubavi

121

 

Dobri poznavaoci i pratioci konklava imali su pravo kada su predvidjeli da konklava neće potrajati dugo i da bi papa mogao biti izabran već u srijedu ili četvrtak, odnosno u trećem ili četvrtom zasjedanju.

Očito je da talijanski kardinali nisu dobili potporu drugih europskih kardinala za svojeg kandidata, a vrlo vjerojatno je došlo i do raskola unutar samog talijanskog bloka jer su spominjana dva imena – Angelo Scola i Gianfranco Ravasi. Tako je isplivalo na površinu treće ime.

Krenimo redom od početka. Prvi znak da je papa izabran upravo je dim koji počne sukljati iz dimnjaka postavljenog na krovu Sikstinske kapele. Kardinali su konklavu započeli u utorak 12.03.2013. prvim krugom glasovanja. Kako nitko od kardinala nije bio izabran, pojavio se crni dim. Stoga je 115 kardinala glasovanje nastavilo i u srijedu 13.03.2013. prije podne (drugi i treći krug) te poslije podne kada je u četvrtom krugu glasovanja izabran novi papa.

Na krovu Sikstinske kapele točno u 19:05 sati pušten je bijeli dim što je označilo da su kardinali izabrali 266. poglavara Katoličke crkve, odnosno da je jedan od kardinala dobio dvotrećinsku većinu svih glasova. Pojava bijelog dima izazvala je oduševljenje među nazočnim vjernicima na Trgu sv. Petra, njih između 200 i 300 tisuća iz čitavog svijeta. Nedugo zatim oglasila su se i zvona Sikstinske kapele. Istodobno se začula zvonjava crkvenih zvona diljem Lijepe naše.

Mnoštvo okupljenih vjernika uzvikuje Vivat Papa!, očekujući objavu izbora novog poglavara Katoličke crkve te njegovo prvo pojavljivanje pred vjernicima i obraćanje Gradu i svijetu.

Točno u 19:15 na balkon bazilike sv. Petra izlazi kardinal protođakon Francuz Jean-Louis Tauran i, teško govoreći zbog uznapredovale Parkinsonove bolesti, prilično nerazgovjetno objavljuje izbor novog Pape čuvenom izrekom Habemus Papam!. Gotovo je bilo nemoguće razaznati tko je postao novi papa s obzirom na snažan francuski naglasak. Petnaestak minuta nakon objave započinje svečani marš pripadnika Švicarske garde. Potom orkestar izvodi talijansku himnu Fratelli d’Italia i nekako u isto vrijeme niz središnji balkon spušta se svečani baldahin kao najava da će se uskoro osobno pojaviti i Papa.

Argentinski isusovac Jorge Mario Bergoglio (76) kardinalom je postao 2001. godine za vrijeme pontifikata bl. Ivana Pavla II. Prvi je papa iz Južne Amerike u povijesti, prvi izvaneuropski papa nakon 1300 godina te prvi papa koji je odabrao ime Francesco (Franjo), posve netipično za jednog isusovca. Novi papa bio je 2005. godine glavni protukandidat današnjem papi emeritusu Benediktu XVI., kardinalu Josephu Ratzingeru. Velike šanse, premda nezamjećene od pomnim pratilaca zbivanja oko konklava, bile su mu upravo u tome što spaja Stari kontinent s Trećim svijetom. Rođen u Argentini, Bergoglio je odrastao u talijanskoj obitelji, a najveći dio svog školovanja proveo je u Njemačkoj. Idealna je osoba za prevladavanje razlika između konzervativne i liberalne struje kardinala. Dolazi iz teološkog okruženja skrbi za najsiromašnije (odavde i odabir imena prema sv. Franji Asiškom), no istodobno je prilično kritičan prema teologije oslobođenja. Veliki je protivnik pobačaja i eutanazije i osuđuje zakon o istospolnim brakovima koji je Argentina usvojila 2010. godine (valja se sjetiti da je te godine njegova izjava da je dozvola homoseksualnim osobama da posvajaju djecu zapravo diskriminacija djece izazvala čak i javni prijekor argentinske predsjednice Cristine Kirchner). Papa Franjo I. je i sjajan evangelizator. Ukoliko ga zdravlje posluži (godine su glavni prigovor, prema pisanju brojnih medija), mogao bi napraviti reda u jednoj od najmoćnijih država na svijetu.

Papa Franjo I. pojavio se u 20:24 sati s jednostavnim pozdravom Braćo i sestre, dobra večer, zahvalio bih vam na dobrodošlici. Iznad svega, volio bih da se svi zajedno pomolimo za Benedikta XVI. nakon čega je uslijedila zajednička molitva Očenaša i Zdravomarije s vjernicima na, do zadnjeg mjesta popunjenom Trgu sv. Petra. Sad započnimo raditi zajedno. Ovo je put bratstva i povjerenja. Pomolimo se za cijeli svijet jer u svijetu vlada veliko bratstvo. Svijet treba krenuti putem ljubavi. Nadam se da da će put kojim ćemo krenuti ja i moja braća biti uspješan u evangelizaciji ovoga predivnoga grada. Sve vas želim blagosloviti, sve žene i muškarce dobre volje. Tim je riječima Papa blagoslovio sve okupljene, ali i one koji događaj prate preko malih ekrana i ostalih elektronskih medija dajući i oprost.

Biranim riječima Laku noć i želim vam miran odmor Papa Franjo I. oprostio se od okupljenih i napustio balkon Sikstinske kapele.

Na kraju jedan detalj – bl. Ivan Pavao II. bio je počasni član dvaju bundesligaška kluba, Borussije Dortmund i Schalkea, papa emeritus Benedikt XVI. navijao je za Bayern iz Munchena, papa Franjo I. veliki je ljubitelj nogometa i navija za argentinski klub San Lorenzo.

 

Franjo Damir Kroneisl

 

 

 

 

PODIJELI