Povodom 300. godišnjice osnivanja Papinske teološke akademije koju je ustanovio papa Klement XI., papa Franjo je danas u audijenciju primio njezine članove potičući ih da ostanu u kontaktu s drugim obrazovnim ustanovama i da nastave sijati dobro sjeme Evanđelja u golemom području znanja. Osim toga, potaknuo je akademike da i dalje promiču plodonosan susret vjere i uvijek novih izazova koje postavlja svijet u mijeni.

Osvrćući se na 300 godina postojanja Akademije, Sveti je Otac rekao da to predstavlja značajan miljokaz kao i priliku za pogled prema naprijed s obnovljenom svijesti njezina identiteta i željom da se ponovno pokrene njezino poslanje u Crkvi. Ističući pak da je Papinska teološka akademija prošla različite strukturne i organizacijske promjene kako bi se mogla suočiti s novim izazovima koje su postavljali različiti društveni i crkveni konteksti, papa Franjo je napomenuo da je Akademija bila zamišljena kao mjesto za teološku formaciju klera u vrijeme kad su druge ustanove bile manjkave i neprikladne za tu svrhu.

Rekao je da osim raznih promjena postoji, dakako, stalni element koji karakterizira Akademiju: biti u službi Crkve promičući vjeru, podupirući učenje Crkve i bivajući otvorena za zahtjeve i izazove kulture. To je mjesto sraza i dijaloga za prenošenje Evanđelja u uvijek novim kontekstima – kazao je Papa – uvijek pod utjecajem potreba trpećeg čovječanstva, nudeći prinos vjeri.

Sveti je Otac istaknuo Akademijin odnos s drugim rimskim sveučilištima i obrazovnim ustanovama, pohvalivši kulturnu razmjenu koja postoji među njima. To je zajamčilo da se Papinska teološka akademija nikad ne smatra izoliranom i neovisnom cjelinom, već da igra svoju ulogu unutar mreže odnosa koja je obogatila sve sugovornike – rekao je na kraju papa Franjo.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI