Sveta Stolica u svojim primjedbama i u svojim viđenjima, cijeni temeljni nacrt Općeg sporazuma o izbjeglicama, ali naglašava da su izostavljeni određeni vidici koji su od posebnog interesa kao, na primjer, duhovna dimenzija izbjeglica, njihovo pravo na vjersku slobodu i potrebu da se učini više kako bi se poštivalo jedinstvo obitelji. U svom je govoru tijekom prvog savjetovanja o Općem sporazumu o izbjeglicama, nadbiskup Ivan Jurkovič, stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim Narodima u Ženevi, također upozorio da je spominjanje načela ne-odbacivanja propušteno, jer je navedeno u prilogu, te bi moglo biti ponovno istaknuto u Akcijskom planu.

Njegov je govor sveobuhvatan ispit o tom kako se suočiti s dramom izbjeglica koji – podsjeća monsinjor – nisu pijuni na šahovskoj ploči čovječanstva.  Izaslanstvo Svete Stolice zahvaljuje UNHCR-u, a posebice zamjeniku Visokog povjerenika za detaljno predstavljanje nacrta. Također podsjeća da je zaštita izbjeglica zadatak koji nadilazi dobru volju pojedinih zemalja i zahtijeva pokretljivost i suradnju unutar međunarodne zajednice. Ovaj povijesni trenutak – primijetio je nadbiskup Jurkovič – predstavlja priliku da se istakne standardni pristup međunarodne zajednice. Potrebne su, stoga, politike i konkretne mjere. Treba se osloniti i na ono što je rekao papa Franjo: braniti neotuđiva prava izbjeglica, poštujući temeljne slobode i dostojanstvo, to je dužnost od koje nitko nije izuzet.

Zatim je potrebna potpora međunarodne zajednice zajednicama koje prihvaćaju i drže otvorenima svoje granice. Važno je zaštititi od tragedije prisilnog raseljavanja. Konačno je prihvaćena ideja da se periodično ocjenjuje ​​napredak i izvedivost Općeg sporazuma u svjetlu kasnijih zbivanja. Izaslanstvo Svete Stolice predložilo je da se u uvodnom dijelu doda još jedna klauzula. Prije svega, preporučene mjere trebalo bi  iščitavati kao zajedničko djelovanje u službi izbjeglica, a ne kao jednostavan popis nepovezanih najboljih praksi. Drugo, da ljudska osoba ostane, u svim slučajevima, pod zaštitom načela humanosti i javnog glasa savjesti – istaknuo je nadbiskup Jurkovič.

Izvor: Vatikanski rdio

PODIJELI