Ilijaš Proslavljen patron župe Sv. Marka Evađelista

375

Župa Sv. Marka Evanđelista u Ilijašu svečano je, u srijedu 25. travnja, proslavila svoga nebeskog zaštitnika.

Svečanu svetu misu predvodio je vlč. Ivan Butum, župnik uz Borovici, uz koncelebraciju sedam svećenika među kojima su bili domaći župnik vlč. Zdenko Spajić te dekan Sutješkog dekanata i župnik župe u Brezi mons. Anto Ćosić.

Na početku misnoga slavlja okupljene vjernike i hodočasnike, njih oko 50, pozdravio je župnik Spajić te na poseban način predslavitelja misnoga slavlja.

U prigodnoj propovijedi vlč. Ivan govorio je o zaštitniku župe Ilijaš, Sv. Marku i bogatstvu onoga što je ostavio u svome Evanđelju. „Služba propovijedanja ne pripada samo svećenicima, nego su svi vjernici pozvani ‘propovijedati’ svojim životom i življenjem“, kazao je vlč. Butum te istaknuo kako se svatko treba prihvatiti Svetoga pisma i iz njega crpiti snagu za svoj život. Svakodnevno čitati i razmatrati Svetu knjigu.

Liturgijsko pjevanje animirao je vlč. Dubravko Turalija, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu.

Na kraju euharistijskog slavlja vlč. Zdenko uputio je zahvalu, a nakon toga uslijedilo je zajedničko druženje kod obiteljskog stola u prostorijama župnog ureda.

Župa Ilijaš osnovana je 1984. odvajanjem nekoliko naselja od župe Breza. Od prije ratnih oko 1 700 vjernika, župa danas broji svega oko 150 vjernika.

KT

Izvor: http://nedjelja.ba/

PODIJELI