Svećenici i đakoni biskupije Ciudad Guayana u Venezueli napisali su pismo „hodočasničkom narodu naše ljubljene zemlje i svim ljudima dobre volje“, ističući da odbacuju svaki oblik nasilja te osuđuju stanje u kojoj živi ranjivo stanovništvo koje prosvjeduje protiv ugnjetavanja od strane vlasti. Svećenici su naveli riječi blaženog nadbiskupa Oscara Arnulfa Romera: „U ime Boga i u ime ovoga naroda koji trpi, molim Vas, nalažem Vam: Prestanite s ugnjetavanjem!“

Pismo je poslano agenciji Fides, a naslovljeno je „Mi ne možemo šutjeti pred ugnjetavanjem“. Pročitano je crkvama diljem biskupije u nedjelju, 28. svibnja, a u tekstu se osuđuje nasilje redarstvenih snaga nad miroljubivim narodom Venezuele. U tekstu se, u skladu sa stajalištem Venezuelske biskupske konferencije, jasno ističe nužnost da se u toj južnoameričkoj zemlji poštuje Ustav: „Povlašteni je i nužni način prakticiranja demokracije izborni put, kao što to predviđa Ustav. Taj se izborni proces ne može zamijeniti uspostavom ‘ustavne skupštine’. Iz tog se razloga što prije mora ići na nove izbore“.

Naime, venezuelski je predsjednik Nicolas Maduro 1. svibnja ove godine objavio uspostavu nove narodne skupštine koja bi imala ovlasti izmjene ustava. Neki su dužnosnici izjavili da je jedan od ciljeva uspostave „ustavne skupštine“ stvoriti uvjete za stabilnost zemlje kako bi se moglo krenuti s izbornim procesima. No Predsjednikovi protivnici tvrde da Maduro namjerava novu skupštinu sastaviti od svojih pristaša kako bi izbjegao izbore koje bi najvjerojatnije izgubio, budući da u zemlji vlada teška gospodarska kriza i bujajuća inflacija.

U svom se pismu svećenici i đakoni potom referiraju na pismo Papinog državnog tajnika, kardinala Pietra Parolina, koji je zatražio da se ispune četiri koraka koja se nisu ostvarila u nedavnom dijalogu: otvaranje koridora humanitarne pomoći, oslobađanje političkih zatvorenika, potpuno priznavanje Nacionalne skupštine i izborni put kako bi se razriješila neslaganja.

Osuđujemo progresivno propadanje općeg stanja u Venezueli, koje je najočitije u većoj stopi ubojstava i gladi. Prema podacima Caritasa, 11% venezuelske djece trpi zbog ozbiljne pothranjenosti – stoji u pismu. Posljednjih su dana mediji izvještavali da djeca u školi padaju u nesvijest od gladi, a ljudi satima čekaju u redovima kako bi kupili kruh i to pod budnim okom policije, dok inflacija raste nevjerojatnom brzinom.

Izvor: Radio Vatikan

PODIJELI