FOTO: Facebook

Tijekom analize rezultata parlamentarnih izbora 2016. glavni senator HDZ-a Vladimir Šeks opijen promilima kao i rezultatima izbora, u jednoj se tv emisiji raspričao o tome tko drži stvarnu politički moć u parlamentarnoj demokraciji diljem Europe pa tako i u Hrvatskoj.
Naočigled šokiranim novinarima i gostima u studiju izgovorio je jednu znakovitu rečenicu:
“Nije moć u Hrvatskom Saboru, u parlamentu, to je jedna velika iluzija. Stvarna politička moć u cijeloj Europi odvija se u neformalnim grupama gremija, koji donose stvarne političke odluke.
One se samo tehnički provode preko izvršne vlasti i Vlade i na kraju zakonski određuju”
Bilo je to genijalna najava svega što će uslijediti pod vodstvom rukopoloženog predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića.
Sve je to još u samom početku njegove vladavine, prije točno tri godine, lijepo opisao nedavno smijenjeni dopredsjednik HHO-a dr.Igor Peternel riječima:
“Danas je Erdoganovim demokratskim teoremom za predsjednika HDZ-a izabran Andrej Plenković.
Stasom Sanader, finom retorikom bez supstance Josipović, crvenog obiteljskog, a plavog karijernog backgrounda. Sve u jednom i ništa u svemu. To je gemišt od kojeg se napiješ a ne uživaš cugajući.”
Dr. Petener je dokazano najbolji hrvatski politički analitičar. Njega su dobro pratili i zbog ovakvih seciranja društvenog stanja je morao biti smijenjen.

U predizbornu kampanju za parlamentarne izbore 2016. odredio je sljedeća temeljna načela koja će obilježiti njegovu politiku.

FOTO: Facebook

Politička stabilnost, pravna sigurnost, gospodarski rast, solidarno društvo i tradicionalne demokršćanske vrijednosti u suvremenoj Hrvatskoj.
Nije prošlo niti pola mandata, sva su se ta načela pokazala iskrivljenima.

Politička stabilnost i pravna sigurnost
Političku stabilnost zamijenila je prvorazredna politička prostitucija gdje parlamentarna većina nije odraz volje birača, već prevare birača, i to i dalje traje.
Pravna sigurnost se najbolje očitovala kroz institucionalnu krađu referenduma, uzurpaciju institucija (Ustavni sud, ministarstva i beskonačnih istraga svih mogućih afera “Borg – Uljanik -elitne prostitucije do SMSa)
Jamac takve pravne sigurnosti je saborski zastupnik Tomislav Saucha koji u bijegu od pravosudnog epiloga kao batler Zorana Milanovića dio je “vjerodostojne” Plenkovićeve većine.
Otkad je on predsjednik vlade, od 20 ministra promijenjeno je njih 10.
Pritom nije bilo nimalo odlučnosti kod smjenjivanja umočenih ministara, već im korumpirani HNS dijeli prodike o moralnoj i političkoj odgovornosti, a strateški partner Pupovac određuje kad se crta više ne smije priječi. Njegova je ipak posljednja.
Nakon što se podvijena repa vratio iz Bruxellesa dočekala ga je iznuđena rekonstrukcija Vlade.
Sad će se upravo ti smijenjeni ministri vratiti u Sabor i morati dokazivati lojalnost stranci i premijeru, i to već na glasovanju o svojim nasljednicima. Oni pak kao pravovjerni stranački vojnici odlaze, jer kako kažu: “ne mogu trpjeti “orkestrirane napade i ne žele biti uteg vladi i stranci”.
U strahu od istražnih organa oni će se ipak povući – ali u Sabor.
Umjesto političke stabilnosti Hrvatske – imamo samo stabilnost golog opstanka na vlasti i politički eutanazirano Predsjedništvo HDZ-a koje kontrolira nitko drugi doli Božidar Kalmeta.

Gospodarski rast će svakako unaprijediti naručena izvješća rejting agencija, masovni uvoz, dramatično posrnula turistička sezona, masovno iseljavanje i negativni prirodni prirast stanovništva.

Solidarno društvo. Tu pak možemo biti potpuno mirni.
Ono je u rukama Jelene Veljače i njezine inicijative “Spasi me”.
Njezina Zaklada za ljudska prava i solidarnost – SOLIDARNA jamac je uspješne provedbe Istanbulske konvencije.
Tu je okupljeno dobro sortirano društvo “Užičke Republike” u sastavu: Severina, Zoran Šprajc, Aleksandar Stanković, Ante Tomić, Vili Matula, Urša Raukar i Drago Pilsel.

Demokršćanstvo – kao tradicionalna vrijednost u suvremenoj Hrvatskoj – je zapravo ništa drugo doli ruganje s tim pojmom. Evo kako demokršćanstvo tumači blaženi Alojzije Stepinac:
“Praktični vjerski život uključuje primjenu kršćanskih načela u svagdašnjem životu i kako >>nije moguće da netko u isti mah bude dobar katolik, a u praksi niječe svojim životom istine kršćanstva<<”
Ili prema Plenkovićevom tumačenju, demokršćanstvo je: “Želim HDZ profilirati kao okupljajuću, državotvornu stranku čvrsto usidrenu u desnom centru na baštini demokršćanstva i univerzalnih načela”! Valjda s Istanbulskom konvencijom koji će revno provoditi skupina iz “Užičke Republike.”
E pa sad prosudite sami, koliko ima demokršćana u HDZ-u?

FOTO: Facebook

Da ne bi davao samo dijagnoze stanja – evo i propisane terapije kako ju ja vidim.
Aktualni predsjednik Vlade me neodoljivo podsjeća na bivšeg izbornika Hrvatske nogometne reprezentacije Antu Čačića. On je u traganju rješenja kako promijeniti odnose na terenu prečesto gledao upute iz svečane lože, što će reći da je bio upravljan na daljinski upravljač.
To nas je skoro koštalo i neodlaska na Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji.
Tek je promjena izbornika u dodatnim kvalifikacijama jamčila nužni preokret.
Umjesto nedoraslog Ante Čačića novi je izbornik postao Zlatko Dalić.
Potpuna suprotnost predšasnika.
Igrači isti, perspektiva ista, samo je bio potreban kvalitetni i od nikoga rukopoloženi izbornik.
On je od početka bio jasan, tražio je priliku i ništa nije uvjetovao, pa čak ni ugovor.
Tako stekao je simpatije javnosti i bio samostalan, istovremeno ne bahat već ponizan i dokazano uspješan.
Epilog znamo. Zamalo smo postali svjetski prvaci u nogometu.
To je terapija koju svim srcem politici preporučujem. Hitna i neodgodiva promjena izbornika.

Roko Antić

Kolumna – srpanj 2019.

PODIJELI