Otvorena Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije

101

Svečanim euharistijskim slavljem otvorena Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije

Zagreb, (IKA) – Na svetkovinu Bezgrešnoga začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca, svečanim euharistijskim slavljem koje je u zagrebačkoj prvostolnici predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić otvorena je Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije.
Misa je počela ulaznom procesijom u kojoj su bili članovi Sinode, a u koncelebraciji euharistijskog slavlja bili su i apostolski nuncij u RH nadbiskup Alessandro D’Errico, vojni ordinarij Jure Bogdan, zagrebački pomoćni biskupi Valentin Pozaić, Ivan Šaško i Mijo Gorski, umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac, generalni tajnik HBK mons. Enco Rodinis, ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina i tajnik Apostolske nuncijature mons. Janusz Stanislaw Blachowiak te više od 180 svećenika.
Uvodeći u slavlje, kardinal Bozanić rekao je: „Dočekali smo da nas Božji Duh okupi u nadbiskupijskome slavlju u kojemu posebnu pozornost privlače članovi Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije”, te je posebno pozdravio sudionike Sinode i zahvalio im za spremnost i zauzetost. Podsjećajući kako je Prva nadbiskupijska sinoda održana davne 1925. godine, rekao je: „Premda se danas nalazimo pod istim svodom, premda nas okružuju mnogi predmeti koje su i tada gledali članovi Sinode puno je toga što je drukčije, jer Božji Duh nije izostao u svojoj Crkvi, ali niti protivnici toga Duha nisu mirovali u prijeđenom vremenu. Povijest spasenja u našoj partikularnoj Crkvi urodila je mnogim plodovima, osobito plodom svjedočanstava i ispovijedanja vjere od pastira do vjernika laika. U tu se povijest sada sabrani oko groba pastira i mučenika blaženog Alojzija Stepinca i mi ugrađujemo”. Na početku euharistije zazvao je Božju pomoć, zagovor Presvete Bogorodice Marije i svetih, a posebno blaženih pastira Crkve zagrebačke Augustina i Alojzija.
Uslijedilo je čitanje poruke koju je papa Franjo uputio putem državnoga tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina. Poruku su na talijanskome, odnosno na hrvatskome jeziku pročitali nuncij D’Errico i mons. Blachowiak. U poruci se ističe kako je Papa s istinskom radošću primio vijest o početku Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije. Sinoda je znak nade i životnosti svake krajevne Crkve, osobito u našemu vremenu kada brze promjene zahtijevaju pažljivo prosuđivanje vođeno Riječju Božjom. Nasljednik sv. Petra nas podsjeća da je svaka sinoda zajednički hod u duhu kolegijalnosti u okrilju Crkve svetoga naroda Božjega. K tome, sinoda je povlašteno mjesto gdje Crkva utoliko osjeća djelovanje Duha Svetoga ukoliko se njezini članovi urese apostolskom hrabrošću, evanđeoskom poniznošću i pouzdanom molitvom kako bi Duh Sveti bio onaj koji nas vodi, prosvjetljuje i stavlja pred nas ne naša osobna mišljenja, već vjeru u Boga, vjernost učiteljstvu, dobro Crkve i spasenje duša. Ne prepustimo li se vodstvu Duha Svetoga sve će naše odluke postati samo prividni ukrasi koji umjesto da naviještaju Evanđelje, zapravo ga sakrivaju, ističe se u poruci. Papa zaziva na sve sudionike Sinode zagovor Djevice Marije, Majke Božje Kamenitih vrata i bl. Alojzija Stepinca, te od srca želi da taj važni događaj bude potaknut nadom i evanđeoskom radošću. Papa „udjeljuje svim sudionicima Sinode te svim vjernicima ljubljene Crkve zagrebačke svoj apostolski blagoslov”.

U homiliji kardinal Bozanić istaknuo je kako nam slavlje Bezgrešnoga začeća Blažene Djevice Marije omogućuje doživjeti istinu da je Marija naše susretište s Božjom Riječju, jer ona je postala domom te Riječi. Veličina današnje svetkovine nalazi se upravo u tome što iz povijesti grijeha, iz povijesti ljudskoga udaljavanja od Boga po Mariji ne izrasta osuda nego povijest spasenja, povijest Božje sućuti, njegove blizine kojoj je punina u Isusu Kristu. Božji odgovor na postupak zloporabe dara slobode prvih ljudi nije osuda, nije prokletstvo kojim bi Bog udario ljudski rod, nego obećanje. Ovo je svetkovina milosnoga početka, Božje obećanje da će upravo Djevica iz Nazareta biti Majka svima živima. To Božje obećanje početak je neprijateljstva između ljudskoga roda i zla, početak nastanka novog naraštaja, spašenoga po Mariji, Novoj Evi, koja je slika Crkve, rekao je kardinal, te se kratko osvrnuo na misna čitanja u kojima se osjeća prisutnost Božje milosti koja traži čovjeka i kojoj je stalo do ljudske sreće.
Nadalje je podsjetio kako je Crkva nazidana na Marijinoj vjeri i vjeri apostola pozvana odgovoriti Bogu, pouzdati se u Njega i predati se Njegovoj volji.
Sinoda je takav hod u otvorenosti srca, hod koji prepoznaje Božje darove i Njegov poziv, te pokušava izvršiti ono što nam je povjereno kao Crkvi zagrebačkoj, znajući da bez Božje pomoći ne možemo učiniti ništa što je dobro, rekao je kardinal, te posvijestio kako je Marijina snaga vezana uz prepoznavanje i prihvaćanje Božjega dara. Ona prihvaća graditi svoj život na naizgled izvanjskoj krhkosti riječi anđela, ali nutarnjim pouzdanjem u čvrstoću Božjega obećanja koje ostaje zauvijek. To je poruka koja trajno struji sa Stepinčeva groba na kojem stoji uklesano njegovo biskupsko geslo „U tebe se, Gospodine, uzdam!”
Temelji života s Bogom nalaze se u Isusovoj snazi koja jest u poniznosti, darovanosti, raspoloživosti, prihvaćanju i služenju. Sve to lako prepoznajemo u Mariji, a po njoj i u otajstvu Crkve. Stoga, najbitnije je poput Marije svoj život osloniti na Božju Riječ, ma kako krhkom i slabom na izvan izgledala. Vraćajući se na tumačenje svetkovine Bezgrešnog začeća, kardinal je pojasnio kako nas ona stavlja pred otajstvo Života. To otajstvo života nalazi se i pred nama, pred Crkvom zagrebačkom zbog čega smo cijeli višegodišnji događaj Sinode stavili pod geslo „Hodimo u novosti života”. Na završni dio toga puta, koji se sastoji od naših zasjedanja, želimo poći zajedno s Marijom koja nas ne prestaje pratiti, koja hoda s nama. Marija je naš uzor ponajprije zbog toga što nam pomaže biti s Bogom, ne odvajati se od Njega, rekao je propovjednik, te nastavio: „Nazvana je Kći Sionska, viđena je kao Jeruzalem koji je došao do svoga cilja ispunjen svjetlom i Božjom prisutnošću. Kao što je Anđeo njoj rekao ‘Raduj se, Marijo’, tako Ona nama večeras govori ‘raduj se, Crkvo zagrebačka, otkrij darove u svome zajedništvu, u ljudima koji žive otajstvo života; raduj se, Crkvo zagrebačka u katoličkim obiteljima koje su predane nadi u život; raduj se, Crkvo zagrebačka što pripadaš Onome koji je k nama došao od Boga da mi život imamo, u izobilju da ga imamo; raduj se, Crkvo, svjetlu vjere, nade i ljubavi; raduj se Crkvo Duhu koji ti pokazuje da je moguće i ono što se čini nemogućim”.
Na kraju homilije kardinal Bozanić izrazio je radost zajedništva u Crkvi koja se očituje u milosti, koja se odražava u ljepoti Blažene Djevice Marije, jer „Crkva je zajedništvo ispunjeno poštivanjem otajstva života”.
Dok vas gledam sabrane zajedno iz raznih dijelova života naše nadbiskupije, iz župa svakoga dekanata, iz redovničkih zajednica, iz naših ustanova i pastoralnih stvarnosti zahvaljujem Bogu za vas i za dar događaja Sinode. Svaki i svaka od vas je odgovor milosti u onome što činite i u onome što predstavljate. Vjerujem da će zasjedanja tijekom godine dana još više pridonijeti da svi vjernici otkriju i obnove istinu da je lijepo biti dio Crkve, dio naše Zagrebačke nadbiskupije. Radujem se u tebi, Crkvo zagrebačka, što smijem kao vjernik i kao nadbiskup s tobom dijeliti Božje darove, ljudska pitanja, pastoralne uspjehe i dvojbe, strepnje povijesti i sigurnu nadu da je Bog s nama u svakome od onih nastojanja koja govore ‘evo, Gospodine, tvojih službenika i službenica’. Radujem se u tebi, Crkvo zagrebačka, jer si svjedočila svoju privrženost Bogu, pobožnost prema Presvetoj Bogorodici Mariji, snagu ustrajnosti po svojim svetim pastirima, među kojima sjaji lik blaženoga Alojzija Stepinca. Radujem se u tebi, Crkvo zagrebačka, jer znam da si živa po nadahnućima Duha Svetoga u novim naraštajima. Radujem se u tebi i s tobom, riječi su kojima je kardinal zaključio homiliju.
Nakon homilije, sudionici Sinode izrekli su ispovijest vjere koja očitovanje pripadnost Crkvi i vjernost Crkvenome nauku. Po završetku popričesne molitve kardinal Bozanić se s prisutnim biskupima i Predsjedništvom Sinode uputio na grob bl. Alojzija Stepinca te predmolio molitvu za njegovo što skorije proglašenje svetim.
Prije blagoslova kardinal Bozanić još jednom je istaknuo kako je „Sinoda zajedničko djelo Duha Svetoga i svega Božjeg naroda. Ona je zajednički hod na putu slušanja, prije svega Boga i Njegove Riječi, čime se osposobljuje za slušanje čovjeka i njegovih potreba, te za vrednovanje povijesti i baštine koja je vođena Božjom providnošću omogućila ozračje u kojemu danas boravimo, kao i naslućivanje budućnosti koja je pred nama i koja donosi nove izazove. Svi smo kao Crkva zagrebačka uključeni u Sinodu, ponajprije molitvom”. Kardinal je podsjetio kako od danas katedrala postaje, i za vrijeme trajanja Sinode ostaje. mjesto za dobivanje potpunog oprosta.
Euharistijsko slavlje pjevanjem su uveličali Koralisti zagrebačke katedrale i bogoslovi.

Izvor: IKA V – 185527/12 | 08.12.2016

 

PODIJELI