Blagdan sv. Jakova apostola slavi se 25. srpnja, a posebno će ga proslaviti Šibenska biskupija koja mu je i posvećena. Svečane mise održat će se i u kapeli sv. Jakova na obroncima Medvednice, iznad Zagreba, a tu je još i crkva sv. Jakova u Opatiji. U đakovačkoj biskupiji više je župnih crkvi posvećeno sv. Jakovu.

Posebno će svečano biti u Međugorju jer je sv. Jakov apostol – zaštitnik župe Međugorje.

Apostol Jakov rođen je u Betsaidi na Genezaretskom jezenu od oca Zebedeja i majke Salome, brat Ivana evanđelista. Na apostolat ga je pozvao sam Krist u proljeće ili ljeto 28. godine. Preminuo je u Judeji 44. godine.

Sveti Jakov, zajedno s Petrom i Ivanom, pripada najužem krugu oko Isusa. S njima je bio prisutan uskrsnuću Jairove kćeri, Isusovu preobraženju na Taboru, njegovoj smrtnoj borbi u Getsemaniju.

Apostol Jakov stariji zaštitnik je Španjolske, a kad njegov blagdan padne u nedjelju onda je za Španjolsku ta cijela godina jubilarna Jakovljeva godina. Njegove relikvije čuvaju se u španjolskom gradu Santiagu de Compostela (Sant Yago znači sveti Jakov), koji se smatra trećim najsvetijim gradom Rimokatoličke Crkve, poslije Jeruzalema i Rima. Tradicionalno hodočašće na Jakovljev grob naziva se “Put Svetog Jakova”. Tijekom cijelog srednjeg vijeka, Santiago de Compostela je bilo vrlo popularno hodočasničko odredište, no kasnije je zanimanje oslabilo. U današnje vrijeme ponovo mu se vraća popularnost. Godine 2004. bilo je 179 944 hodočasnika.

Slavi se u Katoličkoj, Pravoslavnoj, Anglikanskoj te u nekim Protestantskim crkvama.

U afričkoj državi Kongo, blagdan sv. Jakova je središnji blagdan. Portugalski mornari i diplomati, prenijeli su štovanje, koje se duboko ukorijenilo, nakon širenja kršćanstva u Kongu krajem 15. stoljeća. Slično je u mnogim srednjoameričkim državama kao što su: Haiti, Portoriko, Gvatemala, Nikaragva.

Svetog Jakova su u srednjem vijeku kao svoga zaštitnika uzeli vitezovi, a pod njegovu se zaštitu utječu kožari, apotekari, ratari, voćari te hodočasnici i putnici, pa ga slikari često prikazuju upravo kao hodočasnika sa štapom u ruci.

Odabrao: Franjo Damir K.

 

 

PODIJELI