Sud ne smatra shodnim sankcionirati niti najgora vrijeđanja vjernika

62
FOTO: Ordo Iuris

Sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Tihana Marija Miladin odbila je 24. veljače 2021. god. tužbeni zahtjev Zaklade Ordo Iuris protiv Matije Babića u postupku za zaštitu od diskriminacije i uznemiravanja. Postupak je pokrenut zbog Babićevih objava na njegovom Facebook profilu u kojima se na krajnje vulgaran i nečovječan način obrušava na vjerničku populaciju, a sve to povodom odluke Stožera civilne zaštite kojom se dozvolilo održavanje procesije na Veliki petak, prošle godine na Hvaru.

Sudska presuda nije prihvatljiva i Ordo Iuris će preko svojih odvjetnika podnijeti žalbu Vrhovnom sudu. Međutim, ovim povodom se ne može ne primijetiti da je ne samo ova presuda nego i općenito sudska praksa u postupcima za diskriminaciju krajnje problematična odnosno da se očito radi o primjeni različitih kriterija ovisno o tome o kojoj se kategoriji građana radi. Kada su u pitanju vjernici (osobito kršćani), sudovi ne smatraju relevantnim odnosno diskriminatornim čak ni krajnje izraze mržnje koji su prema vjernicima upućeni kao primjerice od strane navedenog Babića koji za kršćane piše da su „neljudi“ i „zatucano, praznovjerno i ekstremističko smeće“, da su okupljanja u crkvama odnosno svete mise „praznovjerje i budalaština“, a Isusa Krista naziva „židovskim zombijem“ ili još gorim nazivima koje se ne usuđujemo niti napisati.

Sutkinja Miladin je svojom odlukom dosegla nove granice apsurda jer je čak utvrdila faktično uznemiravanje, ali se nije usudila izreći presudu protiv Babića. Navedeno potvrđuje da je Zakon o suzbijanju diskriminacije u biti ideološki zakon koji služi lijevo liberalnoj i ateističkoj eliti u namjeri dekonstrukcije tradicionalnog kršćanskog društva kao što je Hrvatska.

Osim što će podnijeti žalbu Vrhovnom sudu, Ordo Iuris će nastaviti i sustavno istraživati sudsku praksu u postupcima za diskriminaciju, premda je već u ovoj fazi istraživanja prilično vidljivo da se zakon u ovom području primjenjuje selektivno i pristrano, na štetu vjernika u cjelini, a u korist nekih drugih kategorija građana koje su očito privilegirane i kojima sudovi dosuđuju diskriminaciju već i na temelju krajnje benignih kritičkih kvalifikacija.

No iz presude se može izvući i jedna dobra stvar. Sud je potvrdio da su Babićeve objave govor mržnje kojima se vrijeđa dostojanstvo kršćana, te će ta potvrda biti itekako korisna u kaznenom postupku koji se vodi protiv njega jer su sve relevantne činjenice za kazneno djelo potvrđene.

U Zagrebu, 26. veljače 2021. god.

PODIJELI