Pitanje:

Je li ambicioznost pogrešna? Smije li kršćanin biti bogat na ovome svijetu?

 

Odgovor:

Poštovani!

Vaše pitanje je u istinu aktualno i ono se tiče svakog od nas. Kada govorimo o karakteristikama Božje djece, tada bi ona trebala biti izuzetno ambiciozna. To je čak što više i poželjno. Bog je obećao Izraelcima: Gospod će te učiniti glavom a ne repom, Ti ćeš samo biti gore a nikada dolje, ako slušaš zapovijedi Gospoda, Boga svojega, što ti ih dajem danas, i točno ih izvršuješ. Ponovljeni zakon 28,13. Ako Bog želi da budemo ambiciozni, tada je i normalno da budemo i bogati.

Istina je da tu često ne znamo mjeru. Koliko je tko bogat? To ovisi o njegovom stavu prema tom bogatstvu. Čuo sam priču o jednom poznatom engleskom bankaru kako je počeo svoju karijeru. Još kao mladić hodao je ulicom i pronašao jednu jabuku koja je ispala nekom seljaku iz košare kad ih je nosio na tržnicu. Uzeo je jabuku, uglancao je i odmah je prodao za 5 penija. Otišao je tada na tržnicu i za taj novac kupio dvije jabuke. Oprao je te dvije jabuke, uglancao ih, i prodao ih svaku za 5 penija. Za taj novac ponovno je kupio jabuke, glancao ih je i ponovno prodavao po dvostrukoj cijeni. Radio je tako nekoliko dana, sve dok se nije dogodilo da mu je umro djeda koji je baš njemu ostavio u nasljedstvo 30 milijuna funti,

Moje je pitanje; Koja je poruka ove priče?

Za mene je poruka, Tko je vjeran u malome, taj je vjeran u velikome.

U svom životu sretao sam se s ljudima koji su bili vrlo obrazovani, i vrlo bogati. S druge pak strane sretao sam ljude obrazovane, a veoma siromašne. Sretao sam zatim neobrazovane ljude, ali vrlo uspješne i bogate, i najviše sreo sam neobrazovanih i siromašnih ljudi.

Pitao sam se zašto je to tako. Dali je netko predodređen da bude bogat, a drugi opet siromah. Dali je netko predodređen da bude školovan, a drugi opet polupismen ili nepismen. Sretao sam obitelji gdje je jedan sin bio vrhunski svjetski priznati fizičar, a drugi sin jedva da je završio osnovnu školu. Dali je to stvar predodređenja ili našeg osobnog izbora. Bogati ljudi pokušavali bi svoju djecu naučiti kako upravljati novcem. Ponekad bi možda to uspjeli, a ponekad ne, jer bi djeca vrlo brzo potrošila sav imetak nakon smrti roditelja, i završavaju u najvećoj bijedi.

U svom životu zahvalan sam Bogu za iskustva kada sam ostavši bez materijalnih sredstava ustvari doživio da se moj odnos s Bogom još više učvrstio. Siromaštvo, jednako kao i bogatstvo može biti naš test, ili ispit vjere.

Nedavno sam pročitao jednu knjigu o tome kako ulagati i gospodariti s novcem da bi postao bogat. Čovjek koji je pisao tu knjigu, ni jednom riječju nije spomenuo Boga niti Božje blagoslove. Međutim, principe koje iznosi i o kojima govori, toliko su biblijski da sam se iznenadio. Pa naš nebeski otac nas također želi naučiti kako upravljati s novcem i ne oskudijevati u materijalnim dobrima. Biblija je puna savjeta, samo ako je pažljivo čitamo.

Čovjek bez Boga u novcu vidi osobnu sigurnost i egzistenciju, dok kršćanin u novcu vidi mogućnost kanaliziranja Božjih blagoslova. Novac u rukama Božje djece je hrana za gladne, odjeća za gole itd.

U evanđeljima možemo čitati onu Isusovu poznatu priču o talentima. Tu priču uvijek naglašavamo kada želimo naglasiti kakav je naš odnos prema duhovnim darovima, ali ja bi danas želio posebno naglasiti njen materijalni aspekt, koji se također principijelno odražava i na naš duhovni. (pročitajte u Svetom pismu  u Mat 25, 14-30.)

Na samom početku priče Isus kaže: „Kraljevstvo nebesko je kao… Kada Isus spominje Nebesko kraljevstvo u evanđeljima, najčešće misli na kraljevstvo milosti. Nemojmo nikada smetnuti s uma da se ovdje radi o milost. U bibliji ćemo na mnogo mjesta naći tekstove o bogatstvu, o upravljanju novcem i imovinom. Tako Isus je rekao: „Ne sabirajte sebi blago na zemlji… Teško je bogatima ući u kraljevstvo nebesko,  Sveti Pavao kaže da oni koji se žele naglo obogatit upadaju u različite napasti, Apostol Jakov kaže: „Teško vama bogataši koji ste stekli bogatstvo u posljednje dane.

Što to u stvari znači? Da li to znači da je bogatstvo veliki problem za kršćane? Da li to znači da kršćani moraju izbjegavati bogatstvo kao prokletstvo koje bi ih snašlo? To nikako! Biblija je knjiga koja od svoje prve do zadnje stranice govori o odnosima. Kad u Bibliji čitate o bogatstvu, tada isključivo govori o odnosu prema bogatstvu. Svi navedeni tekstovi samo govore u koja iskušenja mogu upasti bogati, ali također i siromaštvo je jedan oblik iskušenja. Bogati su u iskušenju da se oslanjaju na svoje bogatstvo i zaborave Boga, dok siromašni su u iskušenju zbog nevolja i problema koje donosi siromaštvo, čak pohuliti na Boga. Molitva psalmiste Davida bila je da mu Bog ne da veliko bogatstvo kako ne bi upao u iskušenje zaboraviti Boga a s druge pak strane da ga izbavi od siromaštva kako ne bi krao i time osramotio Boga.

Svu našu imovinu koju imamo, za koju smatramo da smo ju zaradili svojim rukama, je imovina koju nam je Bog dao. Bog je taj koji uvijek daje. Stoga kao dobar Otac kroz Sveto Pismo uči nas kako ispravno upravljati sa imovinom. Upravo ovaj primjer o talentima najbolji je primjer kako Bog funkcionira i po pitanju materijalnih dobara a također i dobar primjer kako mi funkcioniramo po pitanju upravljanja sa tim dobrima. Kao što su sluge iz Isusove priče od svog gospodara dobili imovinu na upravljanje, također i mi od Boga dobivamo određena materijalna sredstva da upravljamo sa njima i samo je pitanje naše odluke i našeg izbora što ćemo s time učiniti.

Isus je rekao: „Ne brinite se tjeskobno što ćete jesti ili piti, ili u što ćete se obući. Mnogi su taj tekst krivo razumjeli. Opustili su se i ništa ne rade. Isus ovdje govori o brizi koja stvara tjeskobu. On nas želi oslobodili briga i problema iz dva razloga:

1. Svojom tjeskobnom brigom nećemo riješiti problem.
2. Kvaliteta života nam se ne će poboljšati suvišnim bogatstvom.

Koliko puta nam se dogodilo da nam je dobro išlo u životu, bar što se tiče materijalnoga.  Da li smo tada pitali u molitvi Boga; „Bože, što da radim sa time, kako da upravljam sa povjerenim?“ Rijetko kada se sjetimo upućivati takvu vrstu molitve Bogu kada nam dobro ide. Češće se molimo Bogu kada nam ne ide.

Kao i ovim slugama Bog nam je povjerio pored svih duhovnih darova i materijalna sredstva i očekuje od nas da sa njima upravljamo i bogatimo se u milosti Gospodnjoj i iskustvima s njim.

Kakvu ćemo danas donijeti odluku. Bilo u duhovnom ili tjelesnom Bog želi s nama surađivati. Dali ćemo prihvatiti suradnju i raditi s onim što nam je Bog darivao bez obzira koliki je taj dar, ili ćemo žaliti što nemamo veći dar. Bog nas je obdario darovima kakve možemo nositi i kakve možemo upotrijebiti. Onaj koji ima više darova ima i veće odgovornosti. Onaj koji ima manje darove ima i manje odgovornosti. Ako s malim budemo naučili upravljati, bilo da se radi o duhovnim darovima, ili materijalnim dobrima, tada jedino možemo očekivati uvećavanje i bogaćenje u Božjoj milosti. Ne propustimo iskoristiti prilike koje nam je Bog dao, da bi mu mogli omogućiti protok većih blagoslova.

Danas u svijetu ima jako puno siromašnih zbog iskorištavanja od strane bogatih. Bog je obećao da će tu situaciju jednom promijeniti. Osiromašiše mogućnici i gladuju, a koji traže Jahvu ne trpe oskudice. Psalam 34,11. Mi odgovaramo Bogu kako upravljamo našim novcem. Ukoliko Bog dopusti da smo siromašni zbog toga što nas netko eksploatira, tada se radujmo, jer je to iskušenje za nas sa kojim treba jačati naše povjerenje u Boga, a sa druge strane, mi postajemo kanali milosti za našeg eksploatatora. Nije važno hoće li ta milost biti uzaludna. Upravo me tu fascinira ta Božja ljubav koja čini sve kako bi spasila čovjeka.

Na kraju bi citirao jednog duhovnog pica koji je jako lijepo definirao naš odnos prema novcu.

„U rukama Božje djece, novac će biti hrana za gladne, piće za žedne, odjeća za gole. Ono će biti utočište za one koji su pritisnuti nevoljama, i sredstvo za pomoć bolesnima.  Međutim, novac nena veće vrijednosti od pijeska, osim ako se upotrijebi za osnovne životne potrebe, na blagoslov drugih i unapređenja Kristovog djela. (COL 351.3)

Po ovoj definiciji, mi smo odgovorni Bogu za novac koji trošimo.

Nadam se da sam bar djelomično odgovorio na vaše pitanje. Materijalna sredstva i naša duhovnost je tema o kojoj se mogu pisati knjige. Ukoliko Vas o tome nešto više zanima, predlažem Vam da nabavite i pročitate knjigu: „I tvoj novac vrijedi“ koju je napisao Howard Dayton u izdanju Kristofori.

Srdačno Vas pozdravljam i neka Vas dobri Bog blagoslovi.

Zvonko Presečan

PODIJELI