Spomen sjećanje na poginule i nestale branitelje Bosanske Posavine, šesto u nizu u organizaciji udruge „Posavljak”, održano je u subotu 5. travnja u župi sv. Ivana Krstitelja u Bijelom Brdu kod Dervente.

Pod geslom Heroji se nikada ne zaboravljaju, o 27. obljetnici stradanja Hrvata Bosanske Posavine, susret je u župnoj crkvi započeo misom zadušnicom za 62 poginula branitelja iz Bijelog Brda kao i ostalih oko 2 500 branitelja poginulih u obrani Bosanske Posavine. Misu je predvodio župnik vlč. Vlado Vrebac, a koncelebrirao samostanski vikar na Plehanu fra Franjo Dalibor Stjepanović.

Posvijestivši veličinu žrtve, koju su podnijeli branitelji u obrani svoje rodne grude, slobode svoga naroda, župnik Vrebac u homiliji je upozorio nazočne da se ne kockaju s njihovom žrtvom. Predstavnike društveno-političkih vlasti potaknuo je da se ne vode svojim političkim interesima, da se ne svađaju već da se zauzimaju za sudbinu svoga naroda, koji im je na izborima dao svoje povjerenje. Poručio je Posavljacima da ne krive samo druge za sudbinu koja ih je zadesila, nego promišljaju koliko su i oni sami sudjelovali u tome ne živeći dovoljno po Božjim zapovijedima.

Zapitavši se, za što su to branitelji dali svoje živote, ustvrdio je: „Bosanska Posavina nije pala zato što je izdana, zato što je prodana, nego je pala onoga trenutka kada su njezini stanovnicu odlučili ne vratiti se, pravdajući svoje ne vraćanje tuđim računicama i tuđim poslovima. Ne živimo po Božjem, ne živimo svoj poziv, nego se bavimo tuđim poslovima. Ne rješavamo svoje probleme, nego od njih bježimo.”

Pojasnio je također da Crkva, koju prozivaju da se miješa u društveno-politička događanja, mora govoriti jer svome narodu želi dobro. Svjestan da i iz Bosne i iz Hrvatske sve više ljudi odlaze u druge zemlje ustvrdio je da se ni tu ne cijeni žrtva onih koji su ginuli, jer se ostavlja svoje i radije se odlazi negdje drugdje biti robovi.

Citirajući na kraju pjjesnika vlč. Izidora Poljaka, prvoga župnika u Bijelom Brdu, koji je u svojim pjesmama zapisao da Golgota uistinu uzima sve velike sinove zemlje, zapitao se i zaključio: „Hoće li Golgota uzeti u zaborav naše branitelje, one sinove naše koji su kroz povijest poginuli, dali život da mi jednoga dana imamo svoju slobodnu domovinu? U ovoj smo zemlji 400 godina pod turskom vlašću živjeli, borili se, selili, a danas ne možemo pod ovim i ovakvim? Neka nam za poučak budu svima riječi kardinala Franje Kuharića koji je isticao da dok je srca bit će i našeg hrvatskoga naroda.”

Euharistijsko slavlje pjevanjem su uveličali vjernici iz Zavidovića i Žepča.

Nakon mise uslijedila je ceremonija odavanja počasti s polaganjem vijenaca i svijeća ispred spomen-obilježja poginulim braniteljima kod župne crkve.

Znakovitu svijeću u procesiji iz crkve do spomen-obilježja donijela su djeca poginulih branitelja, koja su prva položila vijence i cvijeće, a zatim majke i supruge branitelje, preživjeli branitelji, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, predstavnici vojnih i društveno-političkih vlasti iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Predsjednik udruge Posavljak Franjo Blažević zahvalio je svojim Bjelobrđanima što čuvaju spomen na svoje poginule vitezove, napose preživjelim braniteljima od kojih su mnogi ranjeni. „Zadaća je nas svih da sačuvamo od zaborava naše poginule branitelje, da buduće naraštaje upoznamo s njihovom žrtvom i da ih sačuvamo od grozote rata”, zaključio je.

Prigodni program vodila je članica udruge Monika Jerković. Druženje je i ove godine uz zajednički ručak nastavljeno u mjesnom domu, u kojem je prije dvije godine otvorena i spomen soba poginulim braniteljima. Prigodne riječi uputilo je nekoliko branitelja na čelu s Nenadom Križićem, pomoćnikom ministra hrvatskih branitelja u Republici Hrvatskoj.

Brankica Lukačević/ KT

Preuzeto: http://nedjelja.ba/

PODIJELI