Silovanje

235

Datum: 17.06.2016.

 

Pitanje:

Nitko ne zna za to. Imam 25 godina. Kada sam imala 8 godina silovana sam. Tad mi je rečeno da se igramo, a sad znam što to znači. Po mom rođenju ja nisam bila krštena. Krstila sam se tek sa 10 ili 11 godina, ne znam točno. Budući da u Bibliji piše da se krštenjem oslobađaju svi grijesi, mene zanima da li sam i ja dalje nevina, tj. djevica budući da se moje krštenje dogodilo 2 godine nakon tog događaja. Ja cijeli život nisam imala spolni odnos.

 

Odgovor:

Na samom početku potrebno vam je zahvaliti što ste smogli snage i iznijeti svoju životnu priču i intimu, koja je nagrđena silovanjem u djetinjoj dobi. I to kada dijete još nije dostiglo razumsku mogućnost potpunog rasuđivanja dobra i zla. U nevinoj dobi kada nije pokvareno, niti sluti da bi ga na tako gnusan način netko mogao iskoristiti i moralno nagrditi. U sadašnjoj zreloj dobi spoznali ste svu težinu onoga što u sebi godinama nosite i čuvate u svojoj nutrini. Vjerujem da ste sve ovo proživljavali u dubini svoga bića, te da ste nakon toliko godina kao takvu sebe uspjeli i prihvatiti. Jer sve ovo ostavlja određene psihičke traume, predrasude i strahove. Ali ste i upoznali svu samovolju i okrutnost svijeta odraslih, koji ne prežu da poradi vlastite požude i zadovoljenja strasti iskoriste i najnevinije među nama – djecu.

Nije potrebno niti govoriti kako žena sve ono što joj se događa proživljava u svojoj nutrini na više razina, što ste vjerujem i vi iskusili. Znamo kako je silovanje nasilni ili obmanjujuće nenasilni spolni čin, kojim se prodire u rodnicu i pri tom razdire himen – djevičnjak kod osoba koje do tada nisu imale iskustvo nečega takvog. Može se govoriti o tehničko-vanjskoj nevinosti i moralno-duhovnom djevičanstvu. U prvom slučaju zaustavljamo se pred samom, fizičkom oznakom djevičanstva nepovrijeđenim himenom. A kod druge oznake posežemo za nevinošću, koju makar smo fizički izgubili zadobivamo Božjom posvetnom milošću po sakramentu krštenja i pristupanja sakramentima pokore i euharistije.

U fizičkom smislu kako se shvaća djevičanstvo, pošto je vaš himen rastrgan vi više niste djevica. Ipak, mogli smo pročitati u masmedijima o zgodama kako u nekim bogatim istočnjačkim zemljama ženici od mladenki traže da se podvrgnu liječničkom pregledu, kako bi se uvjerili da su djevice. One koje znaju da to više nisu podvrgavaju se operacijama, kako bi im se ponovno obnovio himen koji je vanjski znak ženinog djevičanstva. U svemu ovome pitamo se što je s moralno-duhovnim djevičanstvom? Očito je izgubljeno!

Spominjete svoje krštenje u kasnijoj dobi dok po Kristovu učenju i naučavanju Katoličke Crkve, vjerujemo da se kod primanja ovoga sakramenta kršćanske inicijacije brišu svi naši dotadašnji grijesi i vraća posvetna milost koja je nagrđena iskonskim – istočnim grijehom i učinjenim dotadašnjim grijesima. Ujedno postajemo djeca Božja i punopravni članovi Crkve. Ovim činom vraća nam se iskonska nevinost, čega ste vi svjedokinja. Možemo reći da ste u iskonskoj nevinosti posredstvom Kristove milosti po sakramentu krštenja, iako ste obmanom tehničko-fizički izgubili vanjsku tjelesnu oznaku djevice.

Nakon svega proživljenoga o čemu govorite i što priznajete, poželjno bi i važno bilo da se u trenutnoj odrasloj dobi radi neugodnog iskustva iz djetinje dobi ne zatvorite pred muškim rodom, negativnim stavom i odbijanjem svake možebitne veze i mogućim ulaskom u bračnu zajednicu. Sve nam u životu služi kao škola i iskustvo, dok ste vi doživjeli nešto negativno na vlastitoj koži.

I zato držim kako bi za sve nas najveća radost bila da pronađete dobra i poštena mladića s kojim ćete razviti i imati zdravu vezu ili možda imate neke druge životne planove. Te da unatoč negativnom što ste doživjeli u svom djetinjstvu obmanom i naivnošću, stvorite vlastitu obitelj.

Bog vas blagoslovio i podario svakim dobrom duše i tijela.

Fra Mate Tadić

PODIJELI