Papa: Misa u kapeli Doma Sv. Marta 23.10.2015. god.

 

 

 

Vremena se mijenjaju i mi kršćani se trebamo neprestano mijenjati, ali uvijek u slobodi i u istini vjere – rekao je papa Franjo na jutrošnjoj misi u Domu sv. Marta. Papa je govorio o tome kako je važno da Crkva razlučuje „znakove vremenâ“, ne upadajući u ugodu konformizma, nego nadahnjujući se molitvom.

Vremena čine ono što trebaju: mijenjaju se. Kršćani trebaju činiti ono što Krist želi: prosuđivati vremena i mijenjati se s njima, ostajući „postojani u istini evanđelja“. Ono što nije dopušteno jest mirni konformizam koji je – kako je napomenuo Sveti Otac – zapravo nepokretan.

Papa se osvrnuo na odlomak iz poslanice sv. Pavla Rimljanima – u kojem apostol s velikom snagom propovijeda „slobodu koja nas je spasila od grijeha“ – kao i na odlomak evanđelja u kojem Isus govori o „znakovima vremenâ“, nazivajući licemjerima one koji ih znaju razumjeti, a nisu pozorni na vrijeme Sina čovječjega. Sveti je Otac rekao da nas je Bog stvorio slobodnima, ali da bismo tu slobodu uživali, moramo se otvoriti snazi Duha i dobro razumjeti što se događa u nama i oko nas, koristeći se razlučivanjem.

Slobodni smo suditi ono što se događa izvan nas. Ali da bismo sudili, trebamo dobro shvatiti što se to događa. A kako to učiniti; kako postići ono što Crkva zove „prepoznavanje znakova vremenâ“? Vremena se mijenjaju, a kršćanska mudrost osjeća te promjene, prosuđuje različita vremena i shvaća njihove znakove. Što znači jedna stvar, a što druga. I to činiti bez straha, u slobodi – ustvrdio je papa Franjo.

To, međutim, nije lako ostvariti, budući da postoji mnoštvo vanjskih utjecaja koji vrše pritisak na kršćane, potičući mnoge od njih na udobnost nedjelovanja. Mi se – kako je primijetio Papa – obično prilagođujemo, umirujemo s izražajima poput „meni su rekli“, „čuo sam“, „govori se“ ili „pročitao sam“. Tako smo upokojeni. Ali što je istina? Što je poruka koju mi Gospodin želi dati po znakovima vremenâ? – upitao je Papa.

Da bismo shvatili znakove vremenâ, prije svega je potrebna tišina i promatranje. Nakon toga valja iznutra promatrati stvarnost. Primjerice: zašto danas ima toliko ratova? Zašto se nešto dogodilo? I potom moliti… Tišina, razmatranje i molitva – samo tako možemo shvatiti znakove vremenâ i ono što nam Isus želi reći – ustvrdio je Sveti Otac.

Shvaćanje znakove vremenâ nije isključivost  neke kulturalne elite. Isus – podsjetio je Papa – ne kaže „gledajte kako to čine sveučilištarci, doktori, intelektualci…“ Isus se obraća seljacima, koji u svojoj jednostavnosti znaju razlikovati žito od kukolja.

Vremena se mijenjaju, a i mi se kršćani trebamo stalno mijenjati. Ali trebamo se mijenjati ostajući postojani u vjeri u Isusa Krista, postojani u istini evanđelja. Međutim, naš stav treba biti stalna obnova prema znakovima vremena. Slobodni smo jer nam je Krist darova slobodu. Naš je zadatak spoznati to što se u nama događa, razlučivati pokrete svoje duše, svoje misli, i to što se događa izvana; razlučivati znakove vremenâ – u tišini, u razmatranju i u molitvi – zaključio je Sveti Otac.

 

Izvor: Portal Vatikanskog radija na hrvatskom jeziku

 

PODIJELI