Pruži mi školu- pokloni mi svijet

118

Udruga Kolajna ljubavi provodi akciju Pruži mi školu- pokloni mi svijet koja pruža mogućnost školovanja siročadi i siromašne djece u Africi putem dobročinitelja u Hrvatskoj.

Mnoga djeca u Tanzaniji si zbog siromaštva i oskudnih uvjeta ne mogu priuštiti školovanje te su prisiljena odustati od pohađanja škole. Bez obrazovanja, siromašna djeca su primorana provoditi život u ispaši stoke ili radeći cijele dane u polju te nikada ne dobiju mogućnost za dostojanstven život. Pomoć u zbrinjavanju potrebite djece molilo je tanzanijsko ministarstvo socijalne skrbi koje godinama surađuje s sirotištem sv.Ante koje vodi udruga Kolajna ljubavi u gradu Songei.

Kako i kaže geslo projekta „Pruži mi školu- pokloni mi svijet“ malim odricanjima dobrih ljudi omogućuje se sretnija budućnost afričkoj siročadi i siromašnoj djeci. Projekt “Kumstvo” povezuje kumove iz Hrvatske s djecom omogućivši priliku prosječnom Hrvatu da u Africi školuje dijete u potrebi. Dajući im priliku da sjednu u školske klupe, kumovi im osim znanja i obrazovanja, većinom pružaju i zagarantirani obrok te nadu u svjetliju budućnost. Uplatom simbolične školarine, afričkoj djeci se poklanja cijeli svijet jer školovanjem imaju mogućnost naučiti zanat, zaposliti se i ostvariti snove. Pohađanjem škole postanu doktori, učiteljice, inženjerke ili knjigovođe, a njihov osobni uspjeh postaje uspjeh njihove zajednice i zemlje.   

Kako u siječnju kreće nova školska godina, volonteri pokušavaju pomoći stotinama djece kroz pronalazak dobročinitelja/kumova koji bi im željeli uplatiti školarinu. Iako su državne škole u Tanzaniji besplatne, popratni troškovi su za mnoge nedostižni jer svaki učenik mora imati barem 2 uniforme, minimalno 2 para cipela, opremu za sport, torbu, knjige, sav pribor za školu, donositi hranu (brašno, riža, ulje, sol…), plaćati kuharicu, čuvara…

Projekt “Kumstvo” udruga Kolajna ljubavi provodi već 8 godina, a važnost direktnog stipendiranja djece prepoznao je i podržao UNESCO i Ministarstvo kulture RH. Zajedničkim snagama kroz dva projekta školovalo se 100 djevojčica kako bi se u Africi povećala rodna ravnopravnost i reduciralo siromaštvo.

​Plemeniti pojedinci doniraju sredstva potrebna za školovanje djeteta, a ukupan godišnji trošak stipendije iznosi manje od tisuću kuna (130 eura). Vjerujemo da na mjesečnoj razini nije puno odvojiti 80-ak kuna kako bi nekom djetetu pružili obrazovanje. Svaki semestar, dvaput godišnje, kumovi dobivaju izvještaj s uvidom u napredak kumčeta s najnovijim slikama, kao i svjedodžbom i računima za školu. Djeci tako postaju puno više od sponzora, zovu ih prijateljima i kumovima koji su im pružili priliku da obrazovanjem transformiraju svoj život. To dokazuju mnogobrojna pisma zahvale, narukvice i afrički nakit koju djeca unatoč siromaštvu ponosno odvoje kako bi ih poslali svojim kumovima.

Nelson Mandela je rekao kako je obrazovanje najmoćnije oružje za promijeniti svijet, a mi ga imamo priliku transformirati poklonivši svijet jednom mališanu – najobičnijom ŠKOLARINOM!  

Prijave za kumstvo moguće su na linku: http://www.kolajna-ljubavi.hr/prijava_kumova.php

Udruga Kolajna ljubavi pomaže najugroženijim kategorijama stanovništva kako u Hrvatskoj, tako i u Tanzaniji i Keniji. Uz projekt Kumstva, vodi sirotište i vrtić koji je izgrađen najsiromašnijoj regiji u Songei. Njeni volonteri uveseljavaju mnogobrojnu djecu domovima za nezbrinutu djecu i pomažu brojnim socijalno-ugroženim obiteljima. O svojim avanturama redovito pričaju u ciklusu humanitarnih putopisnih predavanja Putuj i čini dobro.

Facebook stranice udruge: https://www.facebook.com/Kolajna-ljubavi-792411294183384/?fref=ts

https://www.facebook.com/KolajnaLjubavi/?fref=ts

Kontakti udruge: [email protected]

097 6999 126

www.kolajna-ljubavi.hr

Iskustvo kume Đurđice

Kakav je odnos s Vašim kumčetom?

 

Moja želja bila je da pomažem siromašnoj djevojčici koja želi pohađati školu i tako sam odmah postala „KUMA“ djevojčici Sorani, koja je tada krenula u prvi razred. Od samog početka dobro smo surađivali s gospođom Parlov koja nas je iz godine u godinu obavještavala o Soraninom zdravlju i uspjehu u školi. Unatoč ogromnoj nezamislivoj udaljenosti od Zagreba do grada Songeje, naš odnos sa Soranom je blizak, pun topline i prijateljstva. Sorana  je danas u 7. razredu, 6 razred je preskočila zahvaljujući dobrim ocjenama. Po ocjenama je među najboljim učenicima, razvila se u krasnu djevojku, a kad gledam njenu sliku preplavi me majčinski osjećaj sreće te ponos da sam i ja malo sudjelovala u razvitku tako dobre djevojke. Svake školske godine dobijemo na engleskom jeziku kopiju svjedodžbe, njezinu sliku i malo pisamce gdje nam se zahvaljuje na dobročinstvu i šalje puno pozdrava. Dobili smo pismo od Kolajne ljubavi da će Sorana upisati srednju školu, te je dobila mjesto u jednoj od najboljih gimnazija u regiji Mbinga.

PODIJELI