Ubijen dok je služio svetu misu. Njegov je primjer poput onoga brojnih kršćanskih mučenika u svijetu

Na okrutan su ga način ubila dva mladića, pripadnika samozvane Islamske države, dok je služio misu u Rouenu, na sjeveru Francuske. Tako je prije dvije godine preminuo otac Jacques Hamel, blag i dobar čovjek koji se zauzimao za bratstvo – kako je rekao papa Franjo na misi zadušnici, slavljenoj 14. rujna 2016. godine u Domu svete Marte, u nazočnosti rodbine toga 86-godišnjeg svećenika te hodočasnika koji su bili došli u Rim s biskupom Rouena mons. Dominiqueom Lebrunom.

Jedan od brojnih mučenika

On je kršćanski mučenik među mnogima u današnjoj Crkvi, koji su ubijeni, mučeni i zatvarani zbog toga što se ne žele odreći Isusa Krista; čitavi lanac – rekao je prije dvije godine Papa. Taj se lanac proteže do oca Jacquesa čiji je put prema beatifikaciji započeo 13. travnja 2017. godine, zahvaljujući papinskom razrješenju od pet godina potrebnih za otvaranje postupka. Postulator je kauze otac Paul Vigouroux – rekao je nadbiskup Lebrun te dodao da je pronađeno na stotine propovijedi koje je napisao otac Hamel; kratke, uredne, koje su jednostavno, neumorno, tumačile Evanđelje.

Mučeništvo je svjedočanstvo

Mržnja nije pobijedila, i neće pobijediti – istaknuo je, spominjući se smrti oca Hamela, kaldejski svećenik otac Rebwar Audish Basa, svjedok ubojstva brojnih svećenika u izmučenom Iraku. Od njih sam naučio da ljubav pobjeđuje; mi smo za život, a ne za smrt. Mučenici su čestite osobe koje hode Gospodinovim putom spremni dati svoj život za brata – kazao je. Komentirajući pak riječ „mučeništvo“ i podsjećajući na njezino prvotno značenje, a to je ‘svjedočanstvo’, otac Basa je istaknuo da svakoga dana mnogo kršćana izgubi život, često u tišini i ravnodušju međunarodne zajednice. Događa se to u Iraku, Pakistanu, Filipinima, u Africi – napomenuo je te istaknuo – Što se tiče, primjerice, iračke manjine, uspjeli smo izdržati zahvaljujući Papinoj solidarnosti.

(Vatican News – aa)

PODIJELI