Pravednost treba biti vodilja poduzetnicima

 

Papa s talijanskim poduzetnicima – ANSA

 

Subota, 27. veljače bio je jubilejski dan talijanskih industrijalca, apsolutna novìna u sklopu Svete godine. Više od sedam tisuća industrijalaca, iz cijele Italije, u dvorani Pavao VI. slušalo je Papin govor, a potom su svi zajedno prešli prag svetih vrata Vatikanske bazilike. Jučer su pak u Rimu održali skup pod geslom „Raditi zajedno. Razvoj, obrazovanje, rad“.

Odgovarajući na pozdrave predstavnika Talijanskoga saveza industrijalaca, Papa je rekao da susretom, koji predstavlja novìnu u povijesti udruge, industrijalci žele istaknuti svoju obvezu da radom pridonose ostvarenju pravednijega društva, bližega potrebama čovjeka. Zajedno želite promicati poduzetničku etiku; zajedno ste odlučili posvetiti veću pozornost vrijednostima, kralježnici formacijskih projekata, vrjednovanja teritorija i promocije društvenih odnosa. Te su vrijednosti stvarna alternativa bezočnom profitu – istaknuo je Sveti Otac.

 

Smisao udruživanja rada

Geslo „Raditi zajedno“ podrazumijeva suradnju, dijeljenje i osjećaj zajedničke odgovornosti, a ujedno otvara put novim strategijama, odrednicama i ponašanjima. Život bi bio posve drukčiji kad bismo znali zajedno razmišljati i raditi. Raditi zajedno u poduzeću znači osmisliti projekte koji u prvom redu vode računa o obitelji, ishodištu ljudskosti, u kojoj radno iskustvo, žrtva i plodovi rada nalaze svoj smisao, a ne zaboravlja se najslabije i marginalizirane, poput starijih osoba, koje se često smatra nekorisnima jer nisu proizvodne. A da ne govorimo o potencijalnim radnicima, naročito mladima, koji ne mogu naći posao da im, osim pristojne plaće, vrati ponos i dostojanstvo – ustvrdio je Papa.

Ujedinjenje svih tih snaga može biti odlika za poduzeće, jer mu je na prvom mjestu osoba, kvaliteta osobnih odnosa, istinitost zauzimanja osoba u izgradnji svijeta koji pripada svima. Raditi zajedno znači oslanjati se na suradnju mnogih subjekata. Drugim riječima, znači „plesti mrežu“ za vrjednovanje osobnih darova, ne zanemarujući pri tom jedincatost svake osobe. U središtu svakog poduzetništva treba biti osoba, sa svojim potrebama, nadama i tegobama – istaknuo je papa Franjo.

 

Osoba, mjerilo važnih odabira

Pozornost na konkretnu osobu uključuje niz važnih odabira: znači svakomu dati ono što mu pripada, oslobađanje očeva i majki od zabrinutosti za sadašnjost i budućnost djece, mudro upravljanje, strpljivo slušanje, s drugima ponizno dijeljenje projekta i ideja; znači učiniti da rad stvara rad, odgovornost drugu odgovornost, a nada nadu, poglavito za mlade naraštaje, kojima je danas prijeko potrebna – istaknuo je Sveti Otac.

Podsjećajući na apostolsku pobudnicu ‘Radost evanđelja’, Papa je rekao kako je pred sve stavio izazov uzajamne potpore, da dijeljenje iskustva bude prigoda za susretanje i za veću solidarnost među svima. Pred brojnim preprekama nepravdi, samoće, nepovjerenja i sumnje, postavljenim u naše vrijeme, svijet rada, čiji ste protagonisti, pozvan je na hrabre korake da „susret i zajednički rad“ ne budu samo proglas nego program za sadašnjost i budućnost – upozorio je Sveti Otac.

 

Poduzetništvo u službi pravde.

Dragi prijatelji, vi imate plemenito zvanje da proizvodite bogatstvo i da svijet učinite boljim za sve; pozvani ste dakle da budete graditelji općega dobra i tvorci novoga „radnog humanizma“. Pozvani ste štititi stručnost i jamčiti sigurnost na poslu. Stoga vaša vodilja neka bude pravednost, koja odbacuje prečace preporuka i nepotizam, opasne stranputice nepoštenja i lake kompromise. Glavno pravilo neka vam bude pozornost na dostojanstvo osobe,  koje je apsolutna i neupitna vrijednost. Taj obzor altruizma neka resi vaše napore kako ne biste u ime proizvodnih poriva gazili dostojanstvo ljudske osobe – istaknuo je Papa dodajući:

Poduzetništvo vaše neka bude uvijek otvoreno „širem značenju života“, koje će mu omogućiti služenje općem dobru, da svojim naporom umnaža i svima omogući pristup dobrima ovoga svijeta. Neka vam opće dobro bude kompas za proizvodnu aktivnost, za rast gospodarstva svih i za sve, da bude osjetljivo na potrebe drugih. Poduzetništvo je moguće pod uvjetom da gospodarska sloboda ne ugrožava stvarnu slobodu čovjeka i njegova prava; ako tržište nije apsolutno mjerilo, već ako poštuje pravednost i ljudsko dostojanstvo. Jer nema slobode bez pravednosti ni pravednosti bez poštovanja ljudskoga dostojanstva – zaključio je Papa.

 

Izvor: Portal Vatikanskog radija na hrvatskom jeziku

 

PODIJELI