Kakva je utjeha, kakvo pouzdanje čitati sv Evanđelje ! Svima onima koji katolika optuže za licemjerstvo čim se usudi početi nazivati stvari pravim imenom..umjesto mojih manjkavih riječi, sve bi reklo Evanđelje po Mateju 3, 7-12.

Na rijeci Jordanu, čovjek koji se hrani skakavcima i zaogrće najgrubljom životinjskom dlakom..sva okolica hrli mu na krštenje, i ispovijedanje svojih grijeha. Među njima, kako uvijek i biva , ide izaslanstvo farizeja i saduceja, naravno..s namjerom sa svim u srcu, osim da se pokaju. Pokušavam, koliko mogu, točno zamisliti povijesno- političku pozadinu toga trenutka. I, koliko su samo sebi bili važni, u dugim haljama skupocjene tkanine, pouzdani u svojoj moći a opet, u vječitom strahu da je ne izgube. Jer, bez nje, ne bi mogli živjeti. I njima, koji su imali vlast odlučivati o životu i smrti , takvima važnima-Ivan Krstitelj, obraća se riječima ‘ leglo gujinje’ ! Ni manje ni više.

Isus ga je nazvao najvećim rođenim od žene . Što valjda znači da je Ivan Krstitelj bio dovoljno autentičan kršćanin . A valjda je naš Isus dovoljno, predivno, mjerilo za to.

Negdje putem izgubio se taj duh. Razvodnjeno, mekušno, ušećereno, bojažljivo, potkupljeno kršćanstvo, jedan je od razloga koji su mene osobno tolike godine držali van Crkve. Razlog, koji tolike muškarce drži van Crkve. Ljude obaju spolova željne autentičnog, istinskog !

Sada, kada čujem takav govor nekog od naših pastira, srce mi zaigra.

Majko Bozija, moli za njih..daj im snage u ovim vremenima ovakvim, očuvaj ih .

I mi..molimo za njih. Drugo ne preostaje.

Marijana Perković

PODIJELI