Čovjek bi uvijek trebao težiti pravičnosti i istini… to je Božji put’, govorio je ovaj neprežaljeni dobročinitelj

Prošlog utorka zauvijek nas je napustio Dobri Dobrev, posljednji živući svetac, o kojem smo već pisali.

Rođen je 20. srpnja 1914. u bugarskom selu Bajlovu. Život ga nije štedio. Otac mu je poginuo u Prvom svjetskom ratu, pa je njegova majka morala sama skrbiti o njemu i drugoj djeci. Pri bombardiranju Sofije, izgubio je sluh. Oženio se i dobio četvero djece, dvoje ih je ubrzo umrlo. No, Dobrev se nije sjećao svoga djetinjstva. Očito je bilo suviše traumatično pa je potisnuo bio sva ružna sjećanja.

Oduvijek je težio skromnom životu. Godine 2000. svu imovinu poklonio je Bugarskoj pravoslavnoj crkvi, te se posvetio duhovnom životu i humanitarnom djelovanju. Živio je kao asket u blizini crkve sv. Ćirila i Metoda u rodnom selu Bajlovu. No, svakoga je dana pješačio 20 kilometara kako bi u Sofiji skupljao milostinju koju je zatim darovao potrebitima.

Osim što je prikupio više od 300.000 kuna za obnovu jednog samostana, darivao je i sirotišta, a svoje potrebe pokrivao je mirovinom od 700 kuna. Uvijek je isticao kako se takvim načinom života želi iskupiti za svoj “veliki grijeh iz prošlosti”, a prije tri godine o njemu je snimljen i dokumentarni film “Tihi Anđeo”.

Umro je 13. veljače 2018. Njegovo je tijelo bilo izloženo je u crkvi sv. Ćirila i Metoda u Bajlovu kako bi mu brojni vjernici mogli izraziti zahvalnost i poštovanje.

 

Autor: ZG/dnevno.hr

Izvor: Dnevno.hr

PODIJELI