PROGRAM DUHOVNOG SUSRETA, molitvene zajednice svetog Jakova Bilaj, petak 4.05.2018.

201

Molitvene nakane koje su nam pristigle iz Rimokatoličkog portala; Put, istina i život, prinosimo žalosnoj Gospi i sve one koje su pristigle u našu molitvenu zajednicu svetog Jakova Bilaj. U Presveto srce Gospino stavljamo naše živote i živote naših bližnjih. Da nas njezin majčinski blagoslov štiti u sve dane zemaljske i sve se ispunjava po Božjoj volji. Svaku dušu koja je tražila pomoć putem mene i mile zajednice, neka usliši milost Isusova, tu smo u molitvi za sve potrebite, posebno za one koje se nitko ne sjeti. Neka vas čuvaju sveti anđeli, znajte draga braćo i sestre da nikada niste sami, uz vas je podrška dušica Božjih iz Bilaja, koji gorljivo zazivaju milosrđe Božje u vaš život! Pridružite nam se petkom u molitvi žalosne krunice po mogućnosti u 18:00 sati, iz svojih domova ili Crkvi. Bitno je da smo u duhu sjedinjeni sa Kristom.
Neka nas sviju prati blagoslov svetog Jakova Zabedejeva, da suze biseri postanu u njegovoj nebeskoj školjki i da ih pokloni Isusu na dar. VJERUJMO BOGU SVIM BIĆEM, milost Božja je ona koja nas spašava, iz grijeha izbavlja ljubavlju svojom. Doći će svima sveti čas uslišanja, ustrajte u molitvi, posebno zajedničkoj, izljbio vas Gospodin, koji je pun radosti kada mu poklanjamo svoje vrijeme.
Od srca duhovna voditeljica Ana Emanuela

Program nam je uvijek sličan, imamo razne molitve koje molimo u čast Presvetome srcu Isusovome, za sve zajednice, koje naglasim… zatim slijedi čitanje Svetog Pisma tj. liturgije dana kada se sastajemo i za svetu nedjelju razmatranje ( Prostor duha ). Svaki član čita nešto…
Od Duhovnih priča, do Međugorskih poruka… Sveca dana… isl.

LITURGIJA, petak, 4.05. 2018.

Prvo čitanje:
Dj 15, 22-31
Zaključismo Duh Sveti i mi ne nametati vam nikakva tereta osim onoga što je potrebno.

Čitanje Djela apostolskih
U one dane: Apostoli i starješine zajedno sa svom Crkvom zaključe izabrati neke muževe između sebe i poslati ih u Antiohiju s Pavlom i Barnabom. Bijahu to Juda zvani Barsaba, i Sila, muževi vodeći među braćom. Po njima pošalju ovo pismo:
»Apostoli i starješine, braća, braći iz poganstva po Antiohiji, Siriji i Ciliciji — pozdrav!«
»Budući da smo čuli kako vas neki od naših, ali bez našega naloga, nekakvim izjavama smetoše i duše vam uznemiriše, zaključismo jednodušno izabrati neke muževe i poslati ih k vama zajedno s našim ljubljenim Barnabom i Pavlom, ljudima koji su svoje živote izložili za ime Gospodina našega Isusa Krista. Šaljemo vam dakle Judu i Silu. Oni će vam i usmeno priopćiti to isto. Zaključismo Duh Sveti i mi ne nametati vam nikakva tereta osim onoga što je potrebno: uzdržavati se od mesa žrtvovana idolima, od krvi, od udavljenoga i od bludništva. Budete li se toga držali, dobro ćete činiti. Živjeli!«
Oni su se dakle oprostili i sišli u Antiohiju; sabrali su mnoštvo i predali pismo. Kad ga pročitaše, svi se obradovaše zbog ohrabrenja.
Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam:
Ps 57, 8-12
Pripjev:
Hvalit ću te, Gospodine, među narodima.

Postojano je srce moje, Bože,
postojano je srce moje;
pjevat ću i svirati.
Probudi se dušo moja!
Probudi se, harfo i citro!
Probudit ću zoru jutarnju
.
Hvalit ću te, Gospodine, među narodima,
među pucima pjevat ću tebi:
jer do neba je dobrota tvoja,
do oblaka vjernost tvoja.
Uzvisi se, Bože, nad nebesa,
slava tvoja nek je nad svom zemljom!

Evanđelje:
Iv 15, 12-17
Ovo je moja zapovijed: ljubite jedni druge!

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu
U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Ovo je moja zapovijed:
ljubite jedni druge
kao što sam ja vas ljubio!
Veće ljubavi nitko nema od ove:
da tko život svoj položi za svoje prijatelje.
Vi ste prijatelji moji
ako činite što vam zapovijedam.
Više vas ne zovem slugama
jer sluga ne zna
što radi njegov gospodar;
vas sam nazvao prijateljima
jer vam priopćih sve
što sam čuo od Oca svoga.
Ne izabraste vi mene,
nego ja izabrah vas
i postavih vas
da idete i rod donosite
i rod vaš da ostane
te vam Otac dadne
što ga god zaištete u moje ime.
Ovo vam zapovijedam:
da ljubite jedni druge.«
Riječ Gospodnja.

PROSTOR DUHA
Molitva – Nedjelja, 6. Svibnja 2018.

Božja prisutnost
Što više vapijemo Gospodinu, to više osjećamo njegovu prisutnost.
Iz dana u dan, sve više i više, privuci nas svome nježnom Srcu.

Sloboda
Molim za milost vjere
u sve ono što bih mogao biti i učiniti
kada bih se samo predao Bogu, onome koji sve stvara iz ljubavi,
da me nastavi stvarati, voditi i oblikovati.

Svjesnost
Kako se danas doživljavam/osjećam?
Kako se ponašam prema Bogu? Prema drugima?
Postoji li nešto za što trebam biti zahvalan? Tada ću reći: hvala.
Postoji li nešto zbog čega bi mi trebalo biti žao? Tada ću reći: oprosti.
Riječ Gospodnja

Iv 15,9-17
U ono vrijeme reče Isus svojim učenicima: “Kao što je Otac ljubio mene, tako sam i ja ljubio vas; ostanite u mojoj ljubavi. Budete li čuvali moje zapovijedi, ostat ćete u mojoj ljubavi; kao što sam i ja čuvao zapovijedi Oca svoga te ostajem u ljubavi njegovoj. To sam vam govorio da moja radost bude u vama i da vaša radost bude potpuna.
Ovo je moja zapovijed: ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio! Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje. Vi ste prijatelji moji ako činite što vam zapovijedam. Više vas ne zovem slugama jer sluga ne zna što radi njegov gospodar; vas sam nazvao prijateljima jer vam priopćih sve što sam čuo od Oca svoga. Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i rod vaš da ostane te vam Otac dadne što ga god zaištete u moje ime. Ovo vam zapovijedam: da ljubite jedni druge.”
Nekoliko misli o današnjem odlomku iz Svetog pisma:
Radost nije očito čuvstvo koje vežemo uz čuvanje Božjih zapovijedi. Međutim vršenjem najveće od svih zapovijedi dat ćemo i primiti ljubav koju isusovac, Teilhard de Chardin, opisuje kao ” najuniverzalniju, najstrahovitiju i najtajastveniju kozmičku silu. Ljubav je prvotna i univerzalna psihička energija. Ljubav je tajna rezerva energije; ona je kao krv duhovne evolucije.”
S Teilhardom molim: “Veličanstveni Kriste, čiji božanski utjecaj leži u srcu svega; ti čija moć je neumoljiva kao i svijet i topla kao život; ti čije ruke zaklanjaju zvijezde; ti si prvi i posljednji, živi, mrtvi i ponovno uskrsnuli; ti si onaj komu naše biće vapije čežnjom velikom kao svemir; uistinu si naš Gospodin i naš Bog! Amen!”

Razgovor
Komunikacija podrazumijeva razgovor i slušanje.
Dok razgovaram s Isusom, trebam biti spreman i čuti sve što mi on želi reći.
Zamislit ću nježnost i dobrotu u Isusovim očima i smješak pun ljubavi dok me on promatra.
Mogu biti potpuno iskren s Isusom dok mu povjeravam svoje brige i radosti.
Otvaram mu svoje srce dok mu govorim o svojim strahovima i sumnjama.
Zamolit ću ga da mi pomogne da se u potpunosti mogu povjeriti njegovoj brizi,
svjestan da on uvijek zna što je najbolje za mene.

Zaključak
Zahvaljujem ti, Gospodine, za svaki poticaj koji si mi darovao dok sam molio nad tekstom sv. Pisma.
Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu.
Kako bijaše na početku, tako i sada i vazda i u vijeke vjekova. Amen.

DUHOVNA PRIČA
Priča o nestanku ovce koja je mislila da nikome nije bitna

Služim za proizvodnju i to se zna. Vrijedim koliko i letva u ogradi ovčinjaka. Nitko me ništa ne pita… Ja sam ovca broj sedamdeset i dva. Znam to dobro, jer mi piše na leđima. Da bi si olakšao posao nadgledanja, pastir je svaku ovcu označio brojem. Tako znam i to da nas je stotinu na broju. Ovca pod brojem sto ima vunene uvojke i veoma je umišljena. Mislim da broj sto nosi zato što ima najveću stražnjicu.
Moj broj je sedamdeset i dva, a to znači da nisam među prvima kada stado krene, ali ni među posljednjima. To što sam u sredini znači da pripadam masi apsolutne osrednjosti.
U stvarnosti nisam beznačajna. Iskorištavaju me kao i svaku drugu ovcu. Uzimaju mi vunu, mlijeko i janjce. Životinja sam. Služim za proizvodnju i to se zna. Vrijedim koliko i letva u ogradi ovčinjaka. Nitko me ništa ne pita.
Stoga sam odlučila nestati. Udaljila sam se noću od stada misleći kako ću biti daleko kad pastir primijeti da me nema.
U početku sam bila izvan sebe od sreće. Skakala sam po stijenama, birala mladu travu, pasla gdje sam htjela, pila vodu iz potoka, a kad bi mi to dodijalo legla bih u debelu hladovinu i odmarala se do mile volje. Vuna, mlijeko, janjci, sve je bilo moje. Napokon sam postojala!
Dvije sam noći provela pod zvijezdama. Stvarno, što će meni pastir?
Ali noćas sam spazila vuka, čula zvuk njegovih šapa i osjetila miris. Bio je u blizini. Skamenila sam se od straha, stajala nepomično ispred dva oka što su se svijetlila kao zvijezde, čula sam ga kako mljacka. Gotova sam.
Ali odjednom se pojaviše dvije ruke i ponesoše me iz moga skloništa, dvije ljudske ruke koje dobro poznajem.
Došao je pastir! Pronašao me je!
“Idemo doma. Nedostajala si mi baš ti, broj sedamdeset i dva!”

Autor: Bruno Ferrero

2. svibanj 2018.  – Poruka Gospe Međugorske preko vidjelice Mirjane

Mirjana during an apparition
Draga djeco, Moj Sin koji je svjetlo ljubavi sve što je činio i čini iz ljubavi je činio. Tako i vi ,djeco moja, kada živite u ljubavi ljubite svoje bližnje, vršite volju moga Sina. Apostoli moje ljubavi, učinite se malenima. Svoja čista srca otvorite mome Sinu da može djelovati preko vas. Uz pomoć vjere ispunite se ljubavlju,ali djeco moja, ne zaboravite da je Euhariustija srce vjere. To je moj Sin koji vas hrani svojim tijelom i jača svojom krvlju, to je čudo ljubavi, moj Sin koji uvijek iznova dolazi živ da oživi duše. Djeco moja, živeći u ljubavi vršite volju moga Sina i On živi u vama. Djeco moja, moja majčinska želja je da ga uvijek ljubite više jer On vas zove svojom ljubavlju, daruje vam ljubav da biste je vi širili svima oko sebe. Po njegovoj ljubavi kao majka sam s vama da bi vam govorila riječi ljubavi i nade, da bi vam govorila vječne riječi pobjednice nad vremenom i smrću, da bi vas pozvala da mi budete apostoli ljubavi. Hvala vam.
PROGRAM SAM OSMISLILA SAMA, UZ POMOĆ DUHA SVETOGA, literatura je iz više duhovnih izvora,
bitno.net – duhovna priča
hilp.hr – liturgija
prostorduha.hr – razmatranje
http://www.medjugorje.ws/hr/ – Gospina poruka

 

PODIJELI