Pitanja o Bogu – mons. Ivan Devčić

31

Mons. Ivan Devčić: Pitanje o Bogu

Pitanje o Bogu predstavlja temeljno pitanje kojim se autor mons. Ivan Devčić poglavito bavio u svojem djelovanju. Riječ je o ukupno četiri sveska u kojima se nalaze radovi većinom već objavljeni u našim filozofskim i teološkim znanstvenim časopisima (1. i 2. svezak) te teološko-pastoralno-socijalne rasprave, rezultat Devčićevih promišljanja u kontekstu aktualnog stanja Crkve, vjere i pastorala u Hrvatskoj i u Europi (3. i 4. svezak).

Devčić nas kroz filozofske rasprave o Bogu vodi, u maniri izvrsnog vodiča, kroz prostore ljepota koje nam je Bog priredio, u kojima još uvijek nismo bili, ali ih svakako žudimo posjetiti. Pokazuje nam riznicu puteva (ali i upozorava na stranputice) koji vode do jednoga jedinog cilja – Boga. Ti putevi nerijetko su u dobroj mjeri i znanstveno ‘utabani’. Pitanje o Bogu za Devčića nužno ujedinjuje filozofiju i religiju.

Autor nudi niz poticaja, i kršćanima za bolje razumijevanje te življenje svoje vjere, i svim drugim ljudima koji su zainteresirani za pitanja o Bogu i o životu po kršćanskoj vjeri u njega. Ovo vrijedno djelo u tome pogledu naići će na mnoge iskrene i zainteresirane čitatelje koji će proučavajući ga obogatiti ne samo svoje spoznajne vidike već i svoju konkretnu ljudsku i kršćansku svakodnevicu.

PODIJELI