Vatikanski glasnogovornik o Papinim nastupima posljednjih dana

 

U intervjuu  o susretu s pučkim pokretima, pater Lombardi je rekao da se Papa suočio s društvenim problemima današnjega globaliziranog svijeta, ukazujući na potrebu za promjenom. Analiza stanja današnjega svijeta pokazuje kolike nepravde i patnje postoje u društvu, kao i u odnosu prema prirodi i okolišu.

Papa se je obratio pučkim pokretima kao stvarnostima koje se zalažu i žive u krajnjem siromaštvu, pozivajući ih da sami budu kreativni protagonisti i zauzeti za ovu promjenu za kojom potreba postoji. I ovdje vidimo pomalo karakterističan vidik pape Franje koji kaže da se ide na periferije i da se njima posvećuje pozornost, ne samo zbog toga što bi se od tamo moglo bolje vrednovati stanje današnjeg svijeta koji je nedjelotvoran, koji dovodi do nejednakosti, nego zbog toga što i od tamo može započeti pokret sposoban predložiti – možda na kreativan način – drugotna rješenja koja iz središta sustava vezanog i oslonjenog na gospodarstvo i financijsku moć, nije moguće vidjeti niti zamisliti – kazao je pater Lombardi.

Na primjedbu da je netko olakšao mogućnost političke instrumentalizacije Papina sudjelovanja na susretu s pučkim pokretima, pater Lombardi je kazao kako danas svatko nastoji vodu navesti na svoj mlin; stvari vidjeti s vlastitog gledišta i tumačiti ih na način koji ide u prilog njegovu položaju ili interesima. Ipak, Papa se nije smeo, što znači da je govorio s velikom slobodom i odlučnošću. Prilično je, dakle, evidentno kakve mogu biti kasnije instrumentalizacije.

Na pitanje o zaključnom dokumentu ovoga svjetskog susreta pučkih pokreta, koji je kod  pape Franje; što će s Papa s njime, pater Lombardi je odgovorio to ipak ovisi o njemu. Sigurno, ovi pokreti su ga sastavili, i uručili mu ga misleći također na buduće velike susrete – posebno na onaj pri Ujedinjenim narodima, budući su tražili i promišljali o problemima razvoja u današnjoj situaciji i očito će Papa tamo o tome govoriti. Ne znam kako, niti pod kojim vidikom ili s kojom naznakom, no imat će na pameti probleme i izazove današnjeg svijeta kako i ostalo, već istaknuto u enciklici „Laudato si’“.

Na zainteresiranost novinara za značajan papin iskorak u pogledu traženja oprosta za grijehe Crkve protiv domorodačkih naroda u vrijeme osvajanja, pater Lombardije rekao da je to uvijek vrlo teška tematika za produbljivanje, bilo s povijesnoga gledišta, bilo s gledišta razlikovanja pravih i posebnih odgovornosti pojedinaca, zajednica ili država.

Bez zalaženja u suviše rafinirane detalje, Papa je želio priznati na najjasniji način – na liniji na kojoj su to činili i njegovi predšasnici – da je pogrešaka bilo – i to teških bilo – kao i zločina i sukoba s narodima koji su živjeli na oba Američka kontinenta i da – ako se želi ponovno izgraditi društvo s punim poštovanjem različitosti kultura, njihova dostojanstva i dostojanstva domorodačkih naroda – to treba na kraju i priznati – zaključio je ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice.

 

Izvor: Portal Vatikanskog radija na hrvatskom jeziku

 

PODIJELI