Zajedno s vama zahvaljujem Gospodinu za današnje potpisivanje Zajedničke izjave, koja potvrđuje radosni završetak etape koja se odnosi na sakramentalni život – rekao je papa Franjo članovima Mješovitoga povjerenstva za teološki dijalog između Katoličke Crkve i Istočne asirske Crkve.

Nakon povijesne Kristološke izjave iz 1990. godine, u okviru ekumenskoga hoda je, dakle, među tim dvjema Crkvama došlo do još jednoga približavanja. Danas možemo s još više pouzdanja gledati na budućnost, i tražiti od Gospodina da nastavak vašega rada pridonese približavanju onoga blagoslovljenog, i toliko očekivanoga dana, kada ćemo imati tu radost da na istom oltaru slavimo puno zajedništvo u Kristovoj Crkvi – istaknuo je Papa.

Vidik Zajedničke izjave koji je Papa posebno istaknuo jest znak križa, jasni znak jedinstva svih sakramentalnih slavljâ. Kada gledamo križ ili činimo znak križa – kazao je Sveti Otac – pozvani smo također spomenuti se žrtava podnesenih u zajedništvu s onom Kristovom, te biti blizu onima koji danas na leđima nose teški križ.

Osvrćući se na Istočnu asirsku Crkvu koja je, zajedno s drugim Crkvama i brojnom braćom i sestrama u tom kraju, podvrgnuta progonima, i svjedok je okrutnoga nasilja počinjenoga u ime fundamentalističkoga ekstremizma, te na kulturalne i duhovne pustinje prouzrokovane sukobima, Papa je spomenuo i snažan potres na granici Iraka, zemlje – kako je rekao – u kojoj je rođena vaša Crkva, i Irana, gdje također već dugo žive vaše zajednice, kao i u Siriji, Libanonu i Indiji.

Upravo u stvarnostima potresenim prirodnim događajima i ratovima, čineći znak križa prizivamo Kristove rane koje uskrsnuće nije izbrisalo, nego ih je ispunilo svjetlošću – napomenuo je Papa te dodao – Tako i rane kršćana, također one otvorene, kada njima prolazi živa Isusova nazočnost i njegova ljubav, postaju sjajne, postaju znakovi uskrsnoga svjetla u svijetu obavijenom brojnim tminama.

Papa Franjo je stoga potaknuo na hod, pouzdajući se u pomoć onih koji su dali svoj život nasljedujući Raspetoga, odnosno prethodnika i zaštitnika našega zajedništva vidljivoga na zemlji. Po njihovom zagovoru – dodao je Papa – molim Gospodina da i kršćani vaših zemalja mogu djelovati, u strpljivom radu na obnovi nakon velikoga razaranja, u miru i u punom poštovanju sa svima.

Prisjetivši se pak kako je u sirijskoj tradiciji Krist na križu prikazan kao Dobri liječnik i Lijek života, papa Franjo je govor završio tražeći da – kako je rekao – potpuno zarastu naše rane iz prošlosti i da se izliječe brojne rane koje se u današnjem svijetu otvaraju zbog nasilja i ratova.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI