Papa u audijenciju primio palestinsko izaslanstvo

83

Papa Franjo je jutros prije opće audijencije primio palestinsko izaslanstvo koje je sudjelovalo na skupu, a koji je organiziralo Papinsko vijeće za međureligijski dijalog, napominjući tom prilikom da je za Katoličku Crkvu uvijek radost graditi mostove dijaloga sa zajednicama, pojedincima i organizacijama, a posebna je radost ostvariti to s palestinskim vjerskim i intelektualnim vođama.

Sveta Zemlja je za nas kršćane izvanredno mjesto dijaloga između Boga i čovječanstva – objasnio je Papa – čiji se vrhunac dogodio u Nazaretu između anđela Gabrijela i Djevice Marije, a riječ je o događaju koji spominje i Kuran. Taj se dijalog potom na jedinstven način nastavlja između Isusa i njegova naroda koji predstavlja čitavo čovječanstvo. Doista, Isus je Riječ Božja i njegov je govor ljudima, riječima jednog muslimanskog predstavnika, dijalog Boga s čovječanstvom.

Dijalog se odvija na svim razinama – nastavio je Sveti Otac – sa samim sobom putem promišljanja i molitve, u obitelji, vjerskoj zajednici, među različitim vjerskim zajednicama, a također s građanskim društvom. Temeljni uvjet za taj dijalog je međusobno poštovanje, a istodobno i zalaganje za jačanje tog poštovanja poradi priznavanja prava svih ljudi gdje god bili. Dijalog je izvor većeg međusobnog poznavanja, uzajamnog poštovanja i suradnje kako bi se postiglo opće dobro i da bi se zajedničkim djelovanjem zajamčilo da potrebiti dobiju nužnu pomoć.

Papa je okupljenima rekao kako je njegova nada da će njihovi susreti i razgovori pomoći otvoriti prostor za iskreni dijalog u korist svih sastavnica palestinskog društva, a osobito kršćanske zajednice, s obzirom na njezin malen broj kao i na izazove s kojima se suočava, posebno u odnosu na iseljavanje. Papa Franjo se prisjetio ljubaznosti koju su prema kršćanskoj zajednici očitovale palestinske vlasti, priznajući njezino mjesto i ulogu u palestinskom društvu, te je na kraju izrazio dobre želje mira i blagostanja palestinskom narodu, Svetoj Zemlji, te čitavom Bliskom istoku.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI