Slušajte uvijek Duha Svetoga – rekao je papa Franjo bogoslovima i svećenicima studentima papinskih crkvenih zavoda u Rimu, s kojima se danas susreo u Dvorani Pavla VI. u Vatikanu. Nakon pozdrava kardinala Beniamina Stelle, pročelnika Zbora za kler, započeo je razgovor s Papom koji je odgovorio na pet pitanja usredotočena na formaciju i svećeničku duhovnost. Mnogo im je uputa i polaznih točki za razmišljanje dao Sveti Otac, ali bilo je i njegovih šaljivih rečenica i smijeha.

Svećenici uvijek u hodu i u stavu slušanja

Prvo je pitanje pročitao jedan francuski bogoslov, kao predstavnik bogoslova iz cijele Europe. Pitao je Papu kako spojiti svećeničku službu s poniznošću osjećaja da su učenici i misionari. Svećenik treba biti čovjek koji je uvijek u hodu – rekao je Papa – čovjek koji sluša i koji nije nikada sam; u svojoj poniznosti treba prihvatiti da ga se prati.

Bitno je razlučivanje

Vrlo je važno potom – prema Papinim riječima – razlučivanje, da bi shvatili kako ići dalje, odnosno što je dobro, a što nije. To je papa Franjo objasnio odgovarajući na drugo pitanje, koje je pročitao bogoslov iz Sudana. Dva su uvjeta za istinsko razlučivanje: razlučivati treba u molitvi, pred Bogom, i uspoređujući se s drugim, koji je vodič sposoban za slušanje i davanje smjernica.

Kada nema razlučivanja u svećeničkom životu, vladaju krutost i kazuistika – napomenuo je Sveti Otac te primijetio – Nema sposobnosti za napredovanje. Sve postaje zatvoreno, Duh Sveti ne djeluje. Papa je stoga savjetovao svećenicima da uzmu Duha Svetoga kao suputnika u hodu, te kazao da često postoji strah od Duha Svetoga, želi ga se zatvoriti.

Ljudska formacija svećenika

Na pitanje jednoga svećenika iz Meksika, koji je u ime svih koji su došli iz Latinske Amerike upitao Papu kako se može očuvati cjeloviti sklad svećenika tijekom cijeloga njegova života, Papa je istaknuo važnost ljudske formacije svećenika. Trebamo biti normalne osobe, ljudske, sposobne radovati se s drugima, nasmijati se, u tišini slušati bolesnika, utješiti ga i pomilovati. Trebamo biti očevi, trebamo biti plodni, darovati život drugima. Svećenici očevi, a ne dužnosnici svetoga ili pak Božji zaposlenici – istaknuo je Papa.

Duhovnost dijecezanskoga svećenika

Đakon iz Sjedinjenih Američkih Država je upitao koja su obilježja duhovnosti dijecezanskoga svećenika, koji se stoga ne oslanja na nauk nekog utemeljitelja. Papa mu je odgovorio da svećenik treba njegovati odnos s vlastitim biskupom, pa i ako je on teška osoba, kao i sa svojom braćom svećenicima i župljanima koji su njegova djeca. Ako ćete raditi na ta tri područja postat ćete sveti – napomenuo je papa Franjo.

Briga za ljudsku formaciju

Posljednje pitanje, o trajnoj formaciji, postavio je jedan svećenik iz Filipina. Odgovarajući na njegovo pitanje Papa je preporučio brigu o vlastitoj formaciji: ljudskoj, pastoralnoj, duhovnoj, i formaciji u zajednici. Istaknuo je da trajna formacija proizlazi iz svijesti o vlastitoj slabosti. Važno je, naime, poznavati svoja ograničenja. Osim toga, uronjeni u suvremenu kulturu, valja se pitati kako živjeti virtualnu komunikaciju, kako rabiti mobitel, kako se pripremiti za suočavanje s napastima povezanima sa zavjetom čistoće, koje će se pojaviti, i treba se čuvati oholosti, privlačnosti novca, moći i udobnostî.

 

 

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI