Oprost je „sredstvo“ stavljeno u naše slabe ruke kako bismo postigli mirnoću srca, mir – istaknuo je papa Franjo u poruci upućenoj – kako je napisao – braći i sestrama u Brazilu, u prigodi Kampanje bratstva i svladavanja nasilja, koja se u toj južnoameričkoj zemlji održava svake godine, a započinje na Čistu srijedu. Papa je primijetio kako je katkada teško oprostiti, te potaknuo Brazilce da stave na stranu zlopamćenje, srdžbu, nasilje i osvetu, jer to je – istaknuo je – nužan uvjet za svladavanje nasilja.

Kampanja bratstva 2018.

Spomenutu je inicijativu, koja je već tradicionalni korizmeni događaj, pokrenula nadbiskupija u Brasiliji, u svrhu promicanja kulture mira, pomirenja i pravednosti, a ove se godine održava o temi „Bratstvo i svladavanje nasilja“. Moto te inicijative glasi „Svi ste braća“.

Božja ljubav vidljiva u svim sredinama i na svim događajima

Želja je pape Franje da se učini to da Božja ljubav postane vidljiva među nama, u našim obiteljima, u zajednicama i u društvu, a mi da postanemo protagonisti u svladavanju nasilja čineći se glasnicima i graditeljima mira. I to mira koji je rezultat cjelovitoga razvoja za sve ljude, – dodao je Papa – mira koji se rađa iz novoga odnosa također sa svim stvorenjima. Mir se gradi dan za danom, strpljivo i milosrdno, u krilu obitelji, u dinamici zajednice, u radnim odnosima, u odnosu prema prirodi. Riječ je o malim gestama poštovanja, slušanja, dijaloga, tišine, naklonosti, prihvata, i integracije, koji stvaraju prostor na kojemu se udiše bratstvo – istaknuo je Papa.

Jedna Kristova obitelj

U konačnici, u Kristu smo samo jedna obitelj, rođeni od krvi na Križu, našem spasu – napomenuo je papa Franjo, te na kraju izrazio nadu da će, uz zaštitu Naše Gospe od Aparecide, crkvene zajednice u Brazilu naviještati obraćenje i dan spasenja za suživot bez nasilja, idući u tu svrhu posebnim putovima, u toj zemlji u kojoj se – prema nedavno objavljenim podatcima – izvrši 13% ubojstava počinjenih u cijelom svijetu.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI