Papa peruanskoj djeci: Budite zvjezdice koje osvjetljuju noć

71

Sveti se Otac jučer nakon susreta s narodima Amazonije uputio prema socijalnoj ustanovi „Hogar Principito – Dom Mali princ“ u peruanskom gradu Puertu Maldonadu kako bi se susreo s djecom bez obitelji. Papa je u svom govoru pozvao mlade koji su prošli kroz „Dom Mali princ“ da budu svjetlo nade onima koji sada žive tamo.

Kakvo li divno svjedočanstvo nudite svi vi mladi ljudi koji ste prošli ovim putom, koji ste pronašli ljubav u ovom domu i sad možete oblikovati vlastitu budućnost! – kazao je Sveti Otac te nastavio – Svima nama očitujete ogromni potencijal svake pojedine osobe. Za ove ste dječake i djevojčice najbolji uzori za slijediti, znak nade da će i oni uspjeti ostvariti isto. Svima su nam potrebni dobri uzori; djeca imaju potrebu gledati prema naprijed i pronaći pozitivne uzore te reći: „Želim biti poput njega, poput nje“ – rekao je Papa potičući mlade koji su prošli kroz dom da što češće posjećuju djecu koja trenutno žive u domu. Budite za njih, kao što je Mali princ rekao, zvjezdice koje svijetle u noći – potaknuo ih je papa Franjo aludirajući na novelu francuskog pisca Antoinea de Saint-Exupéryja po kojoj je taj dom dobio ime.

Papa Franjo je djeci rekao da su ona odraz djeteta Isusa. On je naše blago – nastavio je Sveti Otac – Vi ste, djeco, njegov odraz i također ste blago za sve nas, najdragocjenije blago koje imamo i koje smo pozvani čuvati. Zatražio je potom njihov oprost za sve one trenutke kad se odrasli nisu brinuli o njima, kad im nisu poklonili važnost koju zaslužuju. Papa je potom rekao kako ga raduje vidjeti da djeca imaju dom gdje su prihvaćena kao i ljude koji im pomažu vidjeti da ih Bog uzima za ruku i stavlja snove u njihova srca.

Sveti je Otac također pozvao djecu, od kojih neka dolaze iz domorodačkih zajednica, da uče i iskoriste prednosti obrazovnih mogućnosti. Svijetu ste potrebni, vi mladi muškarci i žene prvih naroda, i treba vas takve kakvi jeste – istaknuo je papa Franjo pozivajući ih da stupe u kontakt sa svojim korijenima, ali da istovremeno otvore svoje oči za nove stvari; da slušaju starije i cijene vlastite tradicije, ali da ne obuzdaju svoju znatiželju. Spojite staro i novo na svoj vlastiti način. Podijelite ono što naučite sa svijetom jer svijetu je potrebno da budete ono što doista jeste, a ne imitacija drugih – rekao im je Papa.

Konačno, Sveti je Otac zahvalio ravnatelju Doma, ocu Xavieru, kao i svima onima koji su posvetili svoje vrijeme kako bi djeci omogućili bolji život. Na kraju vam molim za dvije stvari – zaključio je papa Franjo – molite za mene i nemojte zaboraviti da ste zvjezdice koje osvjetljuju noć.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI