Papa ohrabrio katoličke zakonodavce u zaštiti života

104

Papa Franjo pozvao je katoličke zakonodavce da budu zaštitnici ljudskoga života i odupru se kulturi odbacivanja, koju obilježava progon kršćana te odbacivanje nerođenih i selioca. Sveti se Otac u nedjelju susreo s članovima Međunarodne katoličke mreže zakonodavaca (ICLN), koji su se u Rimu bili okupili za svoj godišnji sastanak. Jedan od sudionika bio je Jeff Fortenberry, član američkog Kongresa, koji se u razgovoru za našu radiopostaju osvrnuo na susret s Papom.

 

Međunarodna mreža katoličkih zakonodavaca skupina je parlamentaraca i javnih službenika iz čitavoga svijeta. Okupljamo se na molitvu i učenje, ali i da razmotrimo razne napade na ljudsko dostojanstvo te što glede toga možemo učiniti kao parlamentarci i zakonodavci – objasnio je Fortenberry. Istaknuo je nadalje da ih je papa Franjo srdačno primio i pozorno slušao, ohrabrujući ih u njihovom radu. Tijekom susreta, članovi su Mreže Svetome Ocu predstavili dokument koji ocrtava njihovu predanost u promicanju života, osobito s obzirom na pobačaj, progone kršćana i selilaštvo.

 

Republikanski je zastupnik također rekao kako među američkim zakonodavcima raste svijest o teškome položaju vjerskih manjina i osobito kršćana na Bliskome istoku, kao i želja da se za njih nešto učini. „Kršćani i druge vjerske manjine imaju jednako pravo boraviti u svojoj starodrevnoj domovini kao i bilo tko drugi“ – rekao je.

 

Fortenberry je također istaknuo moguće katastrofalne društvene posljedice gubitka kršćanske prisutnosti na Bliskome istoku – neke od kojih se već mogu nazrijeti. Zapravo – kazao je – kršćani su tradicionalno imali ublažujući utjecaj na tom području te su služili kao branik između raznih naroda među kojima vladaju velike napetosti. Također su pružali visoku razinu profesionalnih usluga za nekršćansku zajednicu. Stoga je brisanje kršćana s Bliskoga istoka ne samo teška nepravda, već znači i stvaranje dodatnih teškoća. Osvrćući se pak na pitanje očuvanja vjerske slobode u Sjedinjenim Državama, Fortenberry je izrazio nadu da će Sveti Otac o tom pitanju jasno progovoriti prilikom svojeg pohoda krajem mjeseca te da će osnažiti odlučnost zakonodavaca.

 

U razgovoru za Catholic News Agency, američki je zastupnik u Kongresu rekao da je Afrika postala osobito značajan glas u zaštiti života i obiteljskih vrijednosti. Afričko iskustvo Crkve i zajednice ima vlastitu dinamiku i kulturu. Posebnost njihovog položaja jest što se pokušavaju oduprijeti napadima na ljudsko dostojanstvo i obitelj koje im Zapad nameće. Radi se o zapadnim vrijednostima koje potkopavaju vrijednost obiteljskog života i braka te putem pobačaja uključuju kontrolu broja stanovnika– istaknuo je Fortenberry.

 

Međutim, Afrikanci se velikim dijelom odupiru tim nastojanjima. To je strano njihovoj kulturi i nije im naravno. Dakako, njihova ih religioznost u tome još osnažuje. Među njima je vjera vrlo živa, imaju puno zvanja, što je znak zdravlja Crkve. Kako je rekao Fortenberry, istinska je radost vidjeti afričku braću i sestre kako dijele svoju perspektivu i pomažu nam graditi pravednije i bolje društvo.

 

 

 

Izvor: Portal Vatikanskog radija na hrvatskom jeziku

 

PODIJELI