Papa Franjo se susreo s pakistanskim biskupima

55
FOTO:J.Jurčević/www.put-istina-zivot.com/

Papa Franjo primio je jučer (15. ožujka) pakistanske biskupe koji su ovih dana u Rimu u prigodi svog ad limina pohoda. Predsjednik Pakistanske biskupske konferencije i biskup Faisalabada, mons. Joseph Arshad, koncelebrirao je jučer ujutro zajedno s preostala četiri pakistanska biskupa na misi u Domu svete Marte, koju je predvodio Sveti Otac, a kasnije su se sastali s njim. Papa je za vrijeme tog susreta pokazao veliku brigu za malenu katoličku zajednicu koja se suočava s brojnim izazovima i problemima u većinski muslimanskoj zemlji.

Divan je osjećaj susresti Papu jer je taj ozbiljan sastanak održan u neformalnoj atmosferi – kazao je u razgovoru za našu radijsku postaju nadbiskup Karachija, mons. Joseph Coutts. Napomenuo je da je za razliku od posljednjeg ad limina pohoda 2008. godine, ovaj bio neformalniji, a papa Franjo ih je pritom podsjetio da su svi oni biskupi, s tim da je on rimski biskup. Iako je atmosfera bila neformalna, biskupi su iznijeli ozbiljne probleme. Sveti je Otac želio saznati kakva je situacija u mjesnoj Crkvi u Pakistanu. No ono što je najviše usrećilo nadbiskupa Couttsa je način na koji im je Papa pomogao da se osjećaju kao kod kuće.

Biskupi su rekli Papi da imaju mnogo izazova, ali da ima i nade. Katolička Crkva daje snažan prinos pakistanskom društvu i razvoju zemlje, posebno putem obrazovanja, bolnica i drugih karitativnih djelatnosti poput rada s djecom s posebnim potrebama i ovisnicima o drogi. Sve to svjedoči njihovu vjeru i što to znači biti kršćanima u nekršćanskom okruženju. Biskupi su osim toga istaknuli da su katoličke ustanove otvorene za sve, ne samo za kršćane.

Sveti je Otac potaknuo biskupe na međureligijski dijalog koji je, kako je rekao nadbiskup Coutts, Crkvi u Pakistanu u naravi. Međutim, taj se dijalog sastoji više u „dijalogu života“ negoli u raspravama i predavanjima. Nadbiskup Karachija je rekao kako je riječ o dijeljenju života i zajedničkih problema, kao i pitanjima poput obrazovanja. Katolički je prelat tako istaknuo primjer bolnice Svete Obitelji u njegovoj dijecezi, u kojoj su većina liječnika muslimani. Postoji nekoliko hinduista, ali nema liječnika katolika. Na taj način surađuju kako bi zajedno odgovorili na osnovne ljudske potrebe – rekao je na kraju nadbiskup Joseph Coutts.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI