Papa Franjo je danas ponovno uputio apel za mir u Demokratskoj Republici Kongo nakon vijesti o smrtonosnom nasilju u toj drugoj po veličini zemlji afričkoga kontinenta. Govoreći na kraju opće audijencije, Sveti je Otac rekao da iz Demokratske Republike Kongo nastavljaju pristizati zabrinjavajuće vijesti. Iz tog razloga, ponovno upućujem poziv svima da se zalažu za izbjegavanje svakog oblika nasilja – istaknuo je Papa te dodao – Crkva sa svoje strane ne želi ništa drugo nego pridonijeti miru i općem dobru društva.

Riječ je o drugom Papinu apelu u manje od tjedan dana. Naime, prošle je nedjelje za vrijeme apostolskog pohoda Peruu pozvao vlasti te afričke zemlje da učine sve u svojoj moći kako bi izbjegle bilo kakav oblik nasilja i da traže rješenja u korist općega dobra.

U Demokratskoj su Republici Kongo izbili nasilni politički sukobi nakon što su prosvjednici, kojima je kongoanska Vlada zabranila okupljanje, zatražili od predsjednika Josepha Kabile da odstupi sa svoje dužnosti. Više desetaka ljudi je poginulo u prosvjedima, a nasilje sigurnosnih snaga se povećava, što je izazvalo bojazan da u toj zemlji ponovno izbije građanski rat.

Podsjetimo da su kongoanski biskupi digli glas protiv kršenja ljudskih prava od strane vladajućih, a usprotivili su se i nastojanjima Josepha Kabile da ukine ustavno ograničenje prema kojem nitko ne može biti biran više od dva puta za Predsjednika Konga. Biskupi su također posredovali između vladajućih i oporbe koji su postigli takozvani Silvestarski sporazum koji je potpisan 31. prosinca 2016. godine. Sporazum je dopustio Kabili da obavlja predsjedničku dužnost do izbora njegova nasljednika.

No, državno je izborno povjerenstvo odlučilo da se novi predsjednički izbori neće održati prije prosinca 2018. godine. Predsjednikovi protivnici strahuju da Kabila namjerava ostati na vlasti, dok je Predsjednik za kašnjenja okrivio spori proces registracije birača.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI