Ima djece koja su gladna i žedna, nemaju lijekova, te žive u smrtnoj opasnosti

Ivica Hadaš – Vatikan

S velikom zabrinutošću pratim humanitarnu krizu u Jemenu – rekao je papa Franjo nakon podnevne molitve i istaknuo – Stanovništvo je iscrpljeno dugim sukobom i mnoga djeca pate od gladi, no nije moguće doći do zaliha hrane. Vapaj te djece i njihovih roditelja uzdiže se pred Božje lice. Upućujem apel zainteresiranim stranama i međunarodnoj zajednici da hitno omoguće poštovanje postignutih dogovora, osiguraju podjelu hrane i rade za dobrobit stanovništva. Sve pozivam da mole za braću u Jemenu. Molimo snažno, jer ima djece koja su gladna i žedna, nemaju lijekova, te žive u smrtnoj opasnosti – rekao je Papa.

Naime, u Jemenu koji je izmučen sukobom najranjivija su djeca. Prema podacima humanitarne organizacije ‘Save the Children’, među raseljenima, maloljetnika je jedan i pol milijun. Mnogi su prisiljeni napustiti školu. Velika je opasnost da budu žrtve različitih oblika iskorištavanja i zlostavljanja. Mnogo je djece koja i dalje umiru zbog nedostatka hrane i lijekova.

Danas se u Italiji slavi ‘Dan za život’ čiji je moto „Život je budućnost“ – rekao je Papa i nastavio – Pridružujem se poruci talijanskih biskupa i ohrabrujem crkvene zajednice koje na mnogo načina promiču i podržavaju život. Sve je više potrebna konkretna zauzetost kako bi se poticalo rađanje, uključujući ustanove i različite kulturne i društvene stvarnosti, prepoznajući obitelj kao krilo koje rađa društvo.

Na Dalekom istoku i u drugim krajevima svijeta, 5 veljače milijuni ljudi slave mjesečevu novu godinu – rekao je Sveti Otac i dodao – Srdačno pozdravljam sve, želeći im da u svojim obiteljima prakticiraju one kreposti koje pomažu živjeti u miru sa sobom, s drugima i sa svim stvorenim. Pozivam na molitvu za dar mira koji treba prihvatiti i njegovati uz doprinos svih ljudi.

Pozdravivši također sve prisutne hodočasnike, među kojima i one iz Hrvatske, Papa je pozdravio mlade članove Katoličke akcije rimske biskupije. Drago mi je da vas na kraju „karavane mira“ mogu pozdraviti zajedno s kardinalom vikarom, svećenicima, roditeljima i odgojiteljima – rekao je Sveti Otac i primijetio – Tom inicijativom otvarate slavlje povodom 150. obljetnice osnivanja Katoličke akcije u Rimu i 50. godišnjice rođenja Rimske katoličke akcije. Želim vam da budete radosni svjedoci mira i bratstva – rekao je na kraju papa Franjo i zaključio – Za manje od sat vremena otputovat ću u kratki, ali važan posjet Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Molim vas da me pratite molitvom.

Izvor: https://www.vaticannews.va/

PODIJELI