Papa Franjo: Materinski jezik brani od ideološke diktature!

56

Danas se obilježava Međunarodni dan materinskog jezika. Naime, UNESCO je 1999. godine donio odluku kojom je 21. veljače proglasio Međunarodnim danom materinskoga jezika, podsjećajući nas na obvezu očuvanja vlastitoga jezika, ali i jezične raznolikosti na svjetskoj razini. I papa Franjo je u više navrata govorio o važnosti materinskog jezika, među ostalim i kao bedema protiv ideološke i kulturološke kolonizacije, protiv jednoumlja kojim se želi uništiti raznolikost.

Nema te kulturološke kolonizacije koja može pobijediti dijalekt – istaknuo je Papa 23. studenog prošle godine za vrijeme mise slavljene u Domu svete Marte. Ističući važnost ženâ u očuvanju sjećanja i jezika, papa Franjo je tom prilikom rekao kako je Božji narod išao naprijed zahvaljujući snazi tolikih hrabrih žena koje su znale prenijeti vjeru svojoj djeci i samo one, majke, znaju prenijeti vjeru u dijalektu.

Spomenimo kako brojnim jezicima diljem svijeta prijeti izumiranje, a ako bi se to dogodilo, nepovratno bismo izgubili veliko bogatstvo. Danas na svijetu postoji oko 7000 živućih jezika, a prema UNICEF-u polovici prijeti nestanak u idućih nekoliko naraštaja. Polovicu svih jezika govori samo deset tisuća ili manje govornika, dok čak četvrtinu samo tisuću ljudi.

Ove godine se obilježava 70. godišnjica Opće deklaracije o ljudskim pravima koja među ostalim izjavljuje da svatko ima pravo na sva prava i slobode navedene u toj Deklaraciji, bez obzira na jezik. Dodajmo da je važnost Međunarodnog dana materinskoga jezika potvrđena 2001. godine kada je na 31. glavnoj skupštini UNESCO-a usvojena Deklaracija o kulturnoj različitosti u čijem članku 5. stoji da se svakoj osobi mora omogućiti izražavanje i stvaranje djela na jeziku koji izabere, posebice na materinskom. Otad se svake godine u svijetu obilježava spomenuti dan kao jedan od zajedničkih simbola ravnopravnosti svih naroda.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI