Papa Franjo istaknuo važnost obrazovanja za migrante i izbjeglice

70

Papa Franjo jutros je u audijenciju primio članove Međunarodnoga saveza katoličkih sveučilišta koji su se okupili u Rimu radi konferencije na temu „Izbjeglice i migranti u globaliziranom svijetu: odgovornosti i odgovori sveučilištâ“. Obraćajući se sudionicima konferencije, Papa im je zahvalio na njihovu radu, ističući također važnost njihova doprinosa u tri područja: istraživanju, podučavanju i društvenom promicanju u svrhu izgradnje pravednijeg i ljudskijeg svijeta.

Razmišljajući o temi njihove konferencije, Sveti je Otac govorio o potrebi da se provedu daljnja istraživanja o korjenitim uzrocima prisilne migracije s ciljem prepoznavanja održivih rješenja. Dodao je da je isto tako važno promišljati o negativnim, ponekad i diskriminacijskim i ksenofobnim reakcijama s kojima se suočavaju migranti u zemljama sa starom kršćanskom tradicijom kako bi predložili putove formiranja savjesti.

Papa Franjo je istaknuo doprinose koje migranti i izbjeglice mogu dati društvima koja ih primaju te je izrazio nadu da će katolička sveučilištâ razviti programe koji će promicati obrazovanje izbjeglicâ na različitim razinama, kako putem učenja na daljinu za one koji žive u kampovima i prihvatnim centrima tako i putem stipendijâ koje će omogućiti njihov premještaj.

Sveti je Otac osim toga u svom govoru pozvao katolička sveučilištâ da obrazuju svoje studente – od kojih će neki postati budući politički vođe, poduzetnici i stvaratelji kulture – da pažljivo proučavaju migracijske fenomene, u perspektivi pravednosti, globalne suodgovornosti i zajedništva u kulturnoj različitosti.

Papa je podsjetio da je u pogledu složene stvarnosti migracija Odjel za izbjeglice i migracije Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskoga razvoja predložio 20 akcijskih točaka koje predstavljaju doprinos procesu koji bi trebao dovesti do toga da međunarodna zajednica prihvati dva Globalna pakta u drugoj polovici 2018. godine: jedan se tiče migranata, a drugi izbjeglicâ.

U toj i u drugim dimenzijama, sveučilištâ mogu također igrati svoju ulogu povlaštenih djelatnika na socijalnom području, kao primjerice poticaj studentskog dragovoljnog rada u programima pomoći za izbjeglice, tražitelje azila i novopristigle migrante.

Izvor: http://hr.radiovaticana.va/

PODIJELI