Papa Franjo je danas prijepodne u maloj dvorani Pavla VI. primio u audijenciju izaslanstvo Američkoga biblijskog društva, čiji su se članovi okupili u Rimu na godišnjoj duhovnoj obnovi. Tema je susreta snaga Božje riječi

Adriana Masotti, Ariana Anić – Vatikan

Preobraziti život ljudi putem Božje riječi – obveza je u središtu aktivnosti Američkoga biblijskog društva, kako je navedeno u njegovu Statutu, a koju je papa Franjo istaknuo obraćajući se danas skupini od oko 40 članova administrativnoga vijeća društva. Riječ Božja doista ima moć preobraziti život, jer je živa, djelotvorna i oštrija od bilo kakvoga mača s dvostrukom oštricom; ona (…) razlučuje osjećaje i misli srca – rekao je Papa nazočnima te im poželio uspješnu godišnju duhovnu obnovu zbog koje su se okupili u Rimu, a koja je usredotočena upravo na snagu Božje riječi.

Riječ ne ostaje bez učinka

Riječ Božja je živa i djelotvorna. Preko nje je Bog stvorio svijet; Isus je riječju vratio život ugašenim srcima – istaknuo je Papa te navodeći riječi proroka Izaije rekao da Riječ ne ostaje bez učinka, uvijek ostvaruje ono zbog čega ju nam je Bog darovao. Želim vam da uvijek prihvaćate Bibliju u njezinoj dragocjenoj jedinstvenosti; kao riječ koja nam, ispunjena Duhom Svetim darivateljem života, prenosi Isusa koji je život, i tako naš život čini plodnim. Nijedna druga knjiga nema tu moć – istaknuo je Papa.

Riječ prodire u dubinu duše

Osim toga, riječ Božja je oštra. Iako donosi Gospodinovu utjehu ona je, prodirući u dubinu, također mač koji unosi u srce zdrav nemir – kazao je papa Franjo te objasnio – Dvostruka oštrica toga mača u trenutku može nanijeti bol, ali je zapravo blagotvorna, jer odsijeca ono što nas udaljuje od Boga i od ljubavi.

Riječ ruši sheme

Riječ Božja također razlučuje misli i osjećaje, donoseći istinu, raspršuje lažnost i dvoličnost, te smjer života stalno ponovno usmjerava prema Bogu. Riječ Božja, naime, uvijek nosi novost, neuhvatljiva je, izmiče našim predviđanjima i često ruši naše sheme – napomenuo je papa Franjo te na kraju istaknuo da ako dopustimo da nas Riječ čita, sami ćemo postati „otvorene knjige“, Isusovi svjedoci i navjestitelji njegove novosti.

 

Izvor: https://www.vaticannews.va/

PODIJELI