Papa: ‘Crkva toliko trpi, zbog otvrdnjelih srdaca!’

127

Neka Gospodin raznježi tvrda srca koja osuđuju sve ono što je izvan Zakona. Ne znaju da je Božja nježnost sposobna ukloniti kameno srce i na njegovo mjesto staviti srce od mesa – rekao je papa Franjo, na jutarnjoj misi u kapeli Doma Sveta Marta, u Vatikanu.

Sveti Stjepan je „svjedok poslušnosti“, kao što je Isus bio „poslušan do smrti“ i upravo su ga zbog toga progonili. U propovijedi je papa Franjo pošao od Prvoga čitanja, koje pripovijeda o Stjepanovu mučeništvu te kaže kako je kršćanin „svjedok poslušnosti“. Oni koji su Stjepana kamenovali, „nisu razumjeli riječ Božju“. Stjepan ih je nazvao „tvrdovratima“, neobrezana srca i ušiju – a kazati tada nekome da je neobrezan – ima isto značenje kao i „poganin“. Papa dakle traži razmišljanje o različitim načinima nerazumijevanja Božje riječi.

Na primjer, Isus učenike iz Emausa naziva „ludima“, izraz koji nije častan, ali nije ni tako jak kao onaj Stjepanov. Učenici nisu razumjeli, bili su uplašeni jer nisu htjeli imati problema. Bili su u strahu, ali su bili dobri i otvoreni istini – kazao je Papa. I kada ih Isus prekori, dopuštaju da im njegove riječi prodru u srce te se ono razgorilo; dok su oni koji su kamenovali Stjepana, bili „bijesni“ i nisu htjeli slušati. To je „drama zatvorenosti srca“, tvrdoće srca – kazao je Sveti Otac.

U psalmu 94., Gospodin upozorava svoj narod da ne dopusti da mu otvrdne srce, a kasnije, preko proroka Ezekiela, daje prekrasno obećanje: ono da će im uzeti srce kameno i zamijeniti ga srcem od mesa; što znači srcem koje je poučljivo i zna slušati i primiti svjedočanstvo poslušnosti – rekao je papa Franjo.

To je ono što čini da Crkva tako mnogo trpi: „zatvorena srca“, „srca od kamena“, „srca koja se ne žele otvoriti, niti žele čuti“. Srca koja jedino poznaju jezik osude. „Ne znaju kazati: ‘Ma, daj, zašto to govoriš? Zašto tako? Objasni mi…’ – Ne zatvoreni su. Znaju sve i nemaju potrebe za objašnjenjima“ – rekao je Sveti Otac.

Ukor koji im Isus upućuje jeste da su ubili proroke „jer su vam govorili ono što vam ne odgovara“ – podsjeća papa Franjo – zatvoreno srce ,,ne dopušta Duhu Svetom da uđe. U njihovu srcu nije bilo mjesta za Duha Svetoga.

Današnje nam čitanje govori da je Stjepan bio „pun Duha Svetoga“; sve je razumio: bio je „svjedok poslušnosti“ Riječi tijelom postale, i to je ono što čini Duh Sveti. Zatvoreno srce, srce tvrdoglavo i pogansko, ne dopušta Duhu da uđe, jer se osjeća samodostatno. Dvojica učenika iz Emausa smo mi – kazao je papa – „s tolikim nedoumicama, s tolikim grijesima; i toliko puta se želimo udaljiti se od križa i od kušnji… Ali napravimo mjesta, kako bismo čuli Isusa koji „razgara srca“.

Drugoj skupini – onima koji su zatvoreni u strogost Zakona; koji ne žele čuti – podsjeća papa Franjo – Isus je mnogo govorio, govoreći im i ružnije stvari od onih koje je kazao Stjepan. Referirajući se zatim na zgodu s preljubnicom, koja je bila grešnica. „Svatko od nas“ – kazao je on – „ulazi u dijalog između Isusa i žrtve onih kamena srca; tj. preljubnice. Onima koji su je htjeli kamenovati, Isus samo odgovara: „Pogledajte sami sebe…“ – kazao je Sveti Otac.

Pogledajmo danas ovu Isusovu nježnost: „svjedok poslušnosti, veliki svjedok Isus, koji je dao život – u susretu s nama i našim grijesima i slabostima – pokazuje nam Božju nježnost. „Uđimo u ovaj dijalog i molimo za milost da Gospodin – onima koji su kruti, onima koji su ‘zatvoreni u Zakon’ i osuđuju sve što je izvan Zakona – omekša srce“. Ne znaju da je riječ došla u tijelu; da je Riječ „Svjedok poslušnosti“. Ne znaju da je Božja nježnost sposobna ukloniti srce kameno i zamijeniti ga srcem od mesa – kazao je na koncu svoje propovijedi Papa Franjo.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI