Objavljena Papina nova knjiga “Kada molite, govorite Oče naš”

162

Od danas je u Italiji i u Hrvatskoj u prodaji knjiga-intervju pape Franje pod naslovom „Quando pregate dite Padre nostro – Kada molite, govorite Oče naš“, u kojoj Papa u razgovoru s don Marcom Pozzom, zatvorskim kapelanom u Padovi, tumači riječi i smisao najdraže kršćanske molitve koju je sam Isus naučio moliti svoje učenike. Podsjećamo da je knjiga nastala na temelju njihovih susreta u emisiji „Padre nostro – Očenaš“ koja se emitira na talijanskoj televizijskoj postaji Tv2000.

U sinoćnjoj je tako emisiji papa Franjo istaknuo da euharistija nije nagrada za dobre, nego je lijek za slabe, usmjeravajući tako svoju pažnju na prošnju „kruh naš svagdanji dan nam danas“. Kraljevstvo Božje jest gozba, nalazimo se za stolom – nastavio je Papa – Snaga Božje prisutnosti u današnjem svijetu upravo je za stolom, u euharistiji s Isusom. Iz tog razloga tražimo [od Boga] da nam svima dade jesti: da nam za euharistijskim stolom udijeli duhovno jelo koje nas jača, ali i da dade jesti svima u ovom svijetu u kojem je kraljevanje gladi toliko okrutno.

Kao djecu su nas kod kuće učili da kada kruh padne na tlo, treba ga se odmah podići i poljubiti – podsjetio je papa Franjo te nastavio – Kruh se nikad ne baca. Kruh je simbol jedinstva čovječanstva. Sveti je Otac osim toga napomenuo kako za kršćanina „kruh“ nije samo euharistija, nego znači i dati jesti gladnima.

Prošloga se pak tjedna Papa usredotočio na prošnju „budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji“, objašnjavajući da ako budemo iskreni i otvoreni prema Gospodinu, moći ćemo vršiti Božju volju jer On ne skriva svoju volju, čineći ju razumljivom svima onima koji je traže, a one koji ne mare pušta i čeka. Bog – nastavio je papa Franjo – ne želi da itko propadne, Bog čeka. Stoga, kad shvati da je nešto izgubljeno, napušta ono sigurno kako bi pronašao izgubljeno.

Izvor: http://hr.radiovaticana.va/

PODIJELI