Kršćanska sadašnjost

U svjetlu svih nesretnih okolnosti koje su zatekle Hrvatsku proteklih tjedana, prvi broj ovoga godišta Kane u Uvodniku donosi poticajne riječi vlč. Odilona Gbènoukpoa Singboa: 

»Ako nam se ponekad čini da nam je život kao zrno koje vjetar raznosi, nosimo vjeru da iz tako malenog i uznemirenog zrna može niknuti cvijet ljubavi i mira (…).« Upravo razgovor s vlč. Odilonom čini jedan od središnjih tekstova ovoga broja Kane, pod zanimljivim naslovom Gdje se ne umire, tamo se i ne živi. U vrlo inspirativnom razgovoru odgovorio je kako je bilo odrastati u postkomunističkom Beninu, kako danas djeluje kao sveučilišni kapelan te do kojih je sve spoznaja došao svojim doktorskim radom Teološko-bioetičko vrjednovanje transhumanističke antropologije koji je Kršćanska sadašnjost nedavno objavila.

Tematsku okosnicu nose tekstovi vezani uz pandemiju. U Pitanju sadašnjega trenutka Josip Grbac komentira moć i nemoć cjepiva te kako mu kao kršćani možemo pristupiti. Na taj se članak tematski naslanja i kolumna Stjepana Balobana pod naslovom Cijepljenje protiv

Kršćanska sadašnjost

COVID-a 19 u Hrvatskoj: etičko-moralna i kršćanska odgovornost! “Pandemiji COVID-a 19 možda se i nazire kraj. No hoće li godina pred nama biti početak kraja naših starih navika ili ćemo započeti graditi novo i bolje doba?” pita se to Đurica Pardon u članku pod naslovom Kamo nakon pandemije? koji će čitatelja uputiti na promišljanje o budućnosti koja je pred vratima, koja bi mogla biti pozitivna, no ne bez odgovorne uloge svakog od nas.

Kršćanska sadašnjost

U članku Kršćanska je vjera rizik Krešimir Cerovac propituje ulogu kršćana u društvu današnjice te kako se odnosi kada se vjera napada ili marginalizira. Aldo Sinković za Kanu je pak razgovarao sa švicarskim kardinalom Kurtom Kochom o teškoćama i izgledima ekumenizma danas. Kardinal Koch osvrnuo se na najnoviji dokument Papinskog vijeća »Vademecum ecumenico«, bogat praktičnim pastoralnim uputama za misijsko djelovanje biskupa, kao poticaj za oživljavanje ekumenskog duha i dijaloga.

Pripremana prije razornih potresa koji su pogodili Petrinju, Sisak i okolicu, Kana se u ovom

Kršćanska sadašnjost

broju na taj događaj osvrće jednim člankom (Crkvama sisačkoga kraja povijest se ponavlja, autora Tomislava Matića). Od ostalih širokih tema za svakog člana obitelji, Kanu za siječanj obogatile su stalne rubrike kao što su Samo pet stvari, Kršćani i društvo, Putopis, Vrijeme i riječ, Laik u teologiji, Političke teme, Zdravlje, Meditacije, Odgoj za medije i druge. Svoj primjerak Kane potražite u svojim župama, knjižarama ili web knjižari Kršćanske sadašnjosti po cijeni od 13 kuna.

PODIJELI