Newfoundlander

136

Newfoundlander izgleda smireno, strpljivo i dostojanstveno. Ovaj nježni div je mišićav i snažan, a ujedno odmjeren i ponosan. Da bi bio sretan treba mu ljudsko društvo, a posebno voli djecu.

Newfoundland je jedna od najuslužnijih pasmina i prvobitno se koristila za potezanje mreža sa ulovljenim bakalarom do obale te za vuću čamaca. Posebnost njufaundlendskog psa je njegov nagon ka spašavanju ljudi iz vode. Ann Harvey i njen otac, zajedno sa njihovim “Newfiem”, spasili su preko 180 irskih imigranata koji su doživjeli brodolom. Neimenovani Newffoundlander spasio je i Napoleona Bonapartu 1815. godine, za vrijeme njegovog bijega sa otoka Elbe. Kada je pao u vodu uzburkanog mora, pas je skočio u vodu i pomogao Napoleonu da se održi na površini, dok se nije konačno izvukao iz vode.

Temperament

Simpatične naravi, smiren i odan pas, Newfoundlander je odličan izbor za obiteljskog psa koji će podjednako odgovarati i iskusnim, a i neiskusnim vlasnicima. On je ogroman, poslušan pas blagih manira, dostojanstven i privržen. Vrlo je inteligentan i odgovoran, stoga dresura ne bi trebala biti teška. Želi udovoljiti svome vlasniku, iako mužjaci znaju biti malo više tvrdoglavi u odnosu na ženke.

Newfoundlander je vrlo prijateljska i društvena vrsta, ali neki od njih znaju biti dominantni ili pretjerano sramežljivi. Zbog toga se preporučuje rana socijalizacija. Newfoundlander žudi za pažnjom i privrženošću svojih vlasnika, i nije pas za one koji nemaju dovoljno vremena da mu se posvete. Puno slini, što svakako treba uzeti u obzir prilikom odlučivanja o brizi za ovog psa.

Odlično se slaže s djecom, ali i s drugim ljubimcima, iako neki znaju biti agresivni prema psima istog spola. Ovaj strpljiv i simpatičan pas bit će dobar i prema neznancima. Ipak, zbog svoje veličine i lajanja efikasan je pas čuvar.

Okruženje i njega

Newfoundlander je prevelik za život u stanu, ali naviknut će se samo ukoliko dovoljno vremena provede aktivno, vježbajući i krećući se. Uživa u širokom prostoru, stoga mu treba osigurati dosta prostora za igru i vježbanje. Voli vodu, i bit će sretan ako ide na plivanje u bilo koje doba.

Za održavanje kondicije i dobrog zdavlja ovog ogromnog psa, potrebne su mu redovite duge šetnje. Zbog svog debelog krzna, osjetljiv je na tople vremenske prilike. Sklon je ljenčarenju, no dovoljne su mu umjerene fizičke akitvnosti.

Debelo duplo krzno Newfoundlandera zahtjeva skoro svakodnevno četkanje čvrstom četkom. Linja se 2 puta godišnje, pa mu je u to vrijeme potrebno pružiti dodatnu njegu.

Boja: crna

Težina: 50-68 kg

Visina: 66-71 cm

Uporaba: Društvo, spašavanje

Porijeklo: Newfoundland (Kanada)

Prosječni životni vijek: 10 godina

FCI kategorija: II – pinčeri, šnauceri, molosi, mastifi i švicarski planinski psi

Naziv na drugim jezicima: Newfoundlander (EN)

Izvor: https://slobodni.net/

PODIJELI